Hopp til innhold

Første ombud mot jødehat

BERLIN (NRK): Tyskland får nå sitt første ombud mot jødehat. Til tross for at det er over 70 år siden Holocaust, er det fortsatt nok å ta tak i når det gjelder antisemittisme i landet.

Felix Klein

OMBUD. Felix Klein er Tysklands første ombud mot antisemittisme. Han starter i jobben 2. mai.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

«Yahudi!», det arabiske ordet for jøde, roper den 19 år gamle palestinske flyktningen fra Syria, mens han denger løs med beltet sitt.

Mannen som angripes kaller seg Adam, og har på seg det tradisjonelle jødiske hodeplagget kippa.

Mens han blir slått mot, filmer han angrepet.

Hendelsen skjer ikke i Midtøsten. Den skjer i midt i Berlin, i bydelen Prenzlauer Berg.

– Vi var på vei til banen, da tre personer kom mot oss. Da vi tok på oss kippaene, begynte de å skjelle oss ut. Kameraten min ba dem om å gi seg. Da fløy den ene på meg med beltet sitt. Da jeg så han kom mot meg, tok jeg opp mobiltelefonen og filmet, slik at politiet kunne få bevis, forteller Adam til Berliner Morgenpost.

Mannen som angrep, sitter nå i varetekt.

Men, Tysklands problem med antisemittisme slutter ikke der.

Og, det er her Felix Klein kommer inn i bildet. Han er landets første ombud mot jødehat, og utnevnt av regjeringen.

Nyopprettet stilling

Klein har i flere år jobbet i utenriksdepartementet, men det nyopprettede kontoret han skal lede fra 2. mai, ligger under innenriksdepartementet.

– Det er mye som foregår i kampen mot antisemittisme, men alle tiltakene må koordineres og skjerpes, forteller Klein til NRK.

En viktig oppgave er å få orden på statistikken. Klein forteller at mens politiet sier at rundt nitti prosent av antisemittistiske angrep kommer fra høyreekstremister, sier jødene selv at de opplever at det er muslimer som står bak.

Han vil derfor komme til bunns i denne motsigelsen.

– Vi må få et klart bilde av hvordan situasjonen er. Jeg hører fra det jødiske samfunnet at de mener angrepene mot dem har økt, men det er per nå ingen seriøs database som støtter det inntrykket, sier Klein.

Han understreker at jødehat ikke er et nytt fenomen i Tyskland, men at det også eksisterte før den rekordhøye innvandringen etter migrantkrisa i 2015.

– Det er ikke bare muslimer som står bak antisemittismen i Tyskland, den har alltid eksistert. Også før migrantkrisa måtte jødiske institusjoner ha politibeskyttelse. Selvfølgelig har vi en ny utfordring og nye former for antisemittisme som vi må bekjempe, men en stor del av problemet er også høyreekstreme, sier han.

Musikkpris nedlagt

Kampen mot antisemittisme har allerede fått konsekvenser i Tyskland.

Tidligere i april ble den tyske rapduoen Kollegah und Farid Bang tildelt den prestisjetunge musikkprisen Echo.

Det skapte rabalder, og flere tidligere prisvinnere ga tilbake sine utmerkelser i protest mot det de mente var jødefiendtlig musikk.

I låten «0815» rapper duoen: «Min kropp er mer definert enn en Auschwitz fange.»

I tillegg til artistopprøret, trakk også flere sponsorer seg fra arrangementet. Onsdag denne uka ble musikkprisen lagt ned, etter 26 år.

Samme dag var det demonstrasjoner over hele Tyskland, deriblant Berlin, Köln, Magdeburg, Potsdam og Erfurt, mot jødehat, hvor alle demonstrantene fikk utdelt kippa. Jøde eller ei.

SISTE NYTT

Siste nytt