Hopp til innhold

Den første presidentdebatten er i gang

Donald Trump og Hillary Clinton har entret scenen på Hofstra-universitetet i New York.

Hillary Clinton og Donald Trump møtes i den første TV-sendte presidentduellen i den amerikanske valgkampen.

Følg debatten her fra klokken 3.

Før debatten var det svært jevnt mellom Trump og Clinton på meningsmålingene, og de mange overraskelsene så langt i valgkampen gjør at interessen er enorm.

Blant de som følger debatten er president Barack Obama, som har TVen på i Det ovale kontor. Det sier pressetalsman Josh Earnest til nyhetsbyrået AP.

Clinton først ut

Lester Holt

NBC News-journalist Lester Holt er ordstyrer.

Foto: Jose Luis Villegas / Ap

Clinton fikk svare først på ordstyrer Lester Holts første spørsmål. Etter to minutters tilmålt taletid fikk Donald Trump snakke like lenge om samme spørsmål, før en ti minutter lang debatt om samme spørsmål.

Dette mønsteret i til sammen seks blokker på 15 minutter. I løpet av debatten skal kandidatene diskutere de tre temaene USAs retning, vekst og sikkerhet.

Det er temaer som gir kandidatene mulighet til å diskutere flere av sine hjertesaker som utdanningsstøtte og likelønn (Clinton) og muren mot Mexico og muslimsk innvandring (Trump).

Viktige åpningsminutter

Scenen

Donald Trump og Hillary Clinton møtes på Hofstra-universitetet i New York.

Foto: Drew Angerer / Afp

Flere eksperter mener det er svært viktig for kandidatene å gjøre en god figur i åpningen av debatten.

– Du har størst publikum i de første minuttene, og det er også da folk lettest lar seg påvirke, sier Mari Maseng Will, som har kurset republikanske debattanter, til Politico.

– Åpningen er viktig i både debatter og rettsprosedyrer. Enten du gjør en god jobb, eller en skikkelig dårlig jobb, så vil det henge med seeren, sier Judd Gregg, som debatterte mot George W. Bush når han forberedte seg på debatter med Al Gore og John Kerry, ifølge nettavisen.

Tre debatter

Etter nattens debatt gjenstår det to TV-sendte debatter mellom Clinton og Trump. Neste debatt er natt til mandag 10. oktober, og den siste er natt til torsdag 20. oktober norsk tid.

I tillegg møtes visepresidentkandidatene Tim Kaine og Mike Pence til debatt onsdag 5. oktober norsk tid.

SISTE NYTT

Siste nytt