Dette er tidenes mest sette presidentdebatter – så langt

Det er ventet rekordmange seere når Donald Trump møter Hillary Clinton til presidentdebatt i natt. Dette er de ti mest sette debattene fram til i dag.

Debattlokalet

Her skal Donald Trump og Hillary Clinton møtes til debatt for første gang.

Foto: David Goldman / Ap

– TV-seerne venter seg drama og noe uforutsett, sier medieprofessor Jeff McCall til avisen The Hill.

Det er knyttet stor spenning til det første møtet mellom Donald Trump og Hillary Clinton. I tillegg sendes debatten på flere TV-kanaler enn tidligere, samt på sosiale nettverk som Facebook og Twitter.

– Jeg tror seertallene, særlig for den første debatten, vil fære astronomiske. Kanskje vil de nærme seg seertallene for Super Bowl, sier kommunikasjonsprofessor Paul Levinson.

Før nattens debatt var dette de ti mest sette amerikanske TV-debattene, ifølge målingsbyrået Nielsen.

1. Romney og Obama, 3. oktober 2012

Alle de tre debattene mellom Romney og Obama er blant de ti mest sette presidentdebattene i amerikansk historie. Den første ble sett av 46,2 millioner amerikanske husholdninger.

Mitt Romney ble kåret til overlegen vinner. Han sto også for kveldens mest minneverdige sitat, rettet mot presidenten: «Du har rett på eget hus og eget fly, men ikke egne fakta».

2. Carter og Reagan i 1980

Carter og Reagan
Foto: Madeline Drexler / Ap

Det ble bare én debatt mellom Carter og Reagan i valgkampen i 1980. I et år med høy inflasjon og usikre økonomiske utsikter spurte Reagan velgerne «Har dere det bedre nå enn for fire år siden?» Svaret var trolig nei, for Carter tapte valget.

Seertall: 45,8 millioner husholdninger.

NB: Målt i antall seere hadde denne debatten større oppslutning enn Romney og Obama i 2012. Nielsens oversikt måler imidlertid debattene etter antall husholdninger som fulgte debatten, og da scorer Romney og Obama bedre.

3. Romney og Obama, 15. oktober 2012

Romney og Obama 16. oktober
Foto: Charlie Neibergall / Ap

45,6 millioner husholdninger fikk med seg den siste debatten mellom Obama og Romney. Obama ble som kjent gjenvalgt som president.

4. Obama og McCain, 7. oktober 2008

McCain og Obama 22
Foto: JIM BOURG / Reuters

Barack Obama og John McCains første presidentdebatt ble sett av 44,4 millioner. Debatten handlet om innenrikspolitikk, og kandidatene svarte på spørsmål fra velgere som ikke hadde bestemt seg ennå.

5. Bush sr., Clinton og Perot, 15. oktober 1992

Ross Perot
Foto: LENNOX MCLENDON / Ap

Ross Perot er en av få uavhengige presidentkandidater som har fått være med i TV-debattene. 43,1 millioner husholdninger fulgte med på debatten 15. oktober. I valget, som Clinton vant, fikk Perot 18,9 prosent av stemmene, men han vant ikke i en eneste delstat.

6. Bush jr. mot Kerry, 30. september 2004

Bush og Kerry
Foto: GERALD HERBERT / Ap

Mange av de 43 millioner seerne la merke til en klump under dressjakka til George W. Bush, og mange spekulerte i om han hadde rigget seg med utstyr for å få hjelp underveis i debatten. Andre har hevdet at Bush brukte skuddsikker vest under debatten.

7. Bush sr., Clinton og Perot, 19. oktober 1992

Clinton 19. oktober
Foto: MARK CARDWELL / Reuters

I den siste av tre debatter angrep Clinton skatteøkningene under Bush. «Arbeidere jobber mer for mindre penger enn for ti år siden, og de betaler høyere skatt», sa Clinton. Bush hevdet det var Demokratene som sto bak skatteøkningen. Men Clinton vant valget.

Seertall: 42,1 millioner husholdninger.

8. Romney og Obama, 22. oktober 2012

41,2 millioner husholdninger skrudde på TV-ene for å få med seg den andre av tre debatter mellom Barack Obama og Mitt Romney. Krigen i Irak var blant temaene.

9. McCain og Obama, 15. oktober 2008

Obama og McCain 15. oktober
Foto: JIM BOURG / Reuters

John McCain forsøkte å ta avstand fra sin forgjenger med følgende uttalelse: «Jeg er ikke president Bush. Hvis du ville kjempe mot Bush, burde du ha stilt til valg for fire år siden».

De 40 millionene som fulgte debatten fikk også med seg at McCain holdt på å gå feil vei på scenen – og reagerte med en minneverdig grimase.

10. Mondale og Reagan, 21. oktober 1984

Reagan var tidenes eldste president da han stilte til gjenvalg som 74-åring i 1984. I debatten, som hadde 39,1 millioner TV-seere, fikk han selv sin 56 år gamle motstander Walter Mondale til å le med følgende kommentar:

«Jeg kommer ikke til å gjøre alder til et poeng i denne valgkampen. Jeg skal ikke slå politisk mynt på min motstanders ungdommelighet og mangel på erfaring. »

SISTE NYTT

Siste nytt