Dette bør du følge med på under debatten

En amerikansk presidentdebatt er langt mer enn politikk. Her er noe av det du bør følge med på under nattens debatt.

Trump vs Clinton
Foto: CHARLES MOSTOLLER / Reuters

1. Klarer Trump seg?

Donald Trump

FORRETNINGSMANN: Donald Trump har ikke den samme politiske erfaringen som Hillary Clinton.

Foto: Evan Vucci / Ap

En politisk debatt burde i utgangspuktet være Clintons hjemmebane med hennes erfaring som utenriksminister og senator. I nominasjonsprosessen slet Trump til tider med å argumentere for sine politiske standpunkter og å forklare dem uten å motsi seg selv.

Forventningene til Clinton er langt høyere enn til Trump, skriver Washington Post. Amerikanske kommentatorer mener han dermed kan gå seirende ut av debatten så lenge han ingen lager noen skandale, skriver NTB.

– Clintons problem er at hun ikke framstår som ekte og autentisk. Hun framstår som for studert og kan også snakke ned til folk, sier Minerva-kommentator Jan Arild Snoen til nyhetsbyrået.

2. Hvem prøver de å overbevise?

Stemmeseddel

STEMMESEDDEL: Fra valget i 2008.

Foto: RICK WILKING / REUTERS

Både Clinton og Trump har mange kjernevelgere i ryggen. I valgkampen må de både overbevise disse velgerne om å bruke stemmeretten, men like viktig blir kampen om de som ennå ikke har bestemt seg.

Derfor er det neppe nok for Clinton å snakke om utdanningsstøtte, foreldrepermisjon og likelønn, eller for Trump å snakke om muren mot Mexico, nye handelsavtaler og innreiseforbud for muslimer, skriver John Hudak ved tankesmien Brookings Institution.

Hva Trump og Clinton sier under debatten kan gi en pekepinn på hvilke velgergrupper de sikter seg inn mot, og hvordan de ønsker å overbevise dem.

3. Hvilke svakheter vil de fremheve?

Clinton-epsot

OMDISKUTERT: En av de mange epostene Hillary Clinton sendte fra en privat e-postkonto mens hun var utenriksminister.

Foto: Jon Elswick / Ap

Mens Clinton sliter med velgere som mener hun er elitistisk og ikke til å stole på, frykter andre at Trumps temperament og udiplomatiske framtoning ikke er forenelig med jobben som president.

Mange er spent på om Trump vil fortsette i samme spor som under nominasjonsprosessen – da han kastet om seg med slengbemerkninger om kvinner, minoriteter og andre – eller om han vil forsøke å fremstå mer som et trandisjonelt presidentemne. Mange tror Clinton vil prøve å lokke ham ut på tynn is ved å trekke fram noen av hans mest kontroversielle uttalelser.

I nominasjonsprosessen valgte Clintons hovedmotstander Bernie Sanders å ikke bruke mye tid på e-postskandalen. Den sjansen vil neppe Trump la gå fra seg.

4. Bevegelser og signaler

George Bush sjekker klokka

LENGE IGJEN? George Bush senior tar en titt på armbåndsuret under debatten mot Bill Clinton og den uavhengige kandidaten Ross Perot i 1992.

Foto: Ron Edmonds / Ap

Presidentkandidatenes bevegelser kommer til å bli analysert opp og ned både under og etter debatten. Det ble blant annet lagt merke til at George Bush senior så på klokken under debatten i 1992.

Folk bet seg også merke i at Al Gore sukket høylytt flere ganger under debatten i 2000, ifølge nyhetsbyrået AP.

Både 70 år gamle Trump og 68 år gamle Clinton vil trolig være opptatt av å fremstå som friske, opplagte og klare for jobben som president. Særlig etter oppstyret rundt Clintons lungebetennelse tidligere i valgkampen, og oppmerksomheten hostingen hennes har fått under taler og møter.

5. Ubesvarte spørsmål

Debattlokalet

HER MØTES DE: Debatten finner sted på Hofstra-universitetet i New York.

Foto: David Goldman / Ap

Debatten er den første muligheten de to kandidatene har til å utfordre hverandre ansikt til ansikt på uklarheter i de politiske programmene og hvorfor de har endret standpunkt i enkelte spørsmål.

De må imidlertid forholde seg til tre overordnede temaer, valgt av ordstyrer og NBC News-journalist Lester Holt.

Han har sagt at debatten skal deles inn i tre temaer: USAs retning, vekst og sikkerhet. Hvert tema skal diskuteres i to bolker på 15 minutter hver – altså halvannen time til sammen.

6. Kjønnsroller og sexisme

Laster Twitter-innhold

Mange vil følge nøye med på hvilken dynamikk som oppstår mellom de to kandidatene og mellom dem og ordstyreren når en kvinne for første gang er med.

Ikke minst fordi Clinton møter en motdebattant som har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser om kvinner tidligere.

– Donald Trump står overfor en unik utfordring. Han er den første i amerikansk historie som møter en kvinne i en presidentdebatt. Det er en kombinasjon som potensielt katastrofal for Trump. Han er kjent for sexistisk retorikk i en tid der folk er mer opptatt av dette enn noen gang, sier John Hudak ved Brookings Institute.

7. Ordstyreren

Lester Holt

KREVENDE JOBB: Ordstyrer Lester Holt.

Foto: Jose Luis Villegas / Ap

NBC News-journalisten Lester Holt skal styre den første debatten. Han står overfor den vanskelige oppgaven det er å grille kandidatene, og samtidig bli oppfattet som upartisk av begge sider.

At årets valgkamp har vært blant de mest uforutsigbare i amerikansk historie, gjør ikke jobben enklere. Ei heller at publikum over hele verden kan sitte med sine smarttelefoner og gjøre sin egen faktasjekk og kommentere Holts innsats underveis i sosiale medier.

I forkant av debatten har Trump advart Holt mot å forsøke å sjekke fakta i kandidatenes uttalelser underveis i debatten. Clinton-talsmann Brian Fallon mener det vil gi Trump et urettferdig fortrinn, fordi han mener motstanderen er en «kronisk løgner».

Laster Twitter-innhold
Hillary Clinton og Donald Trump møtes i den første TV-sendte presidentduellen i den amerikanske valgkampen.

Følg debatten direkte på NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt