Hopp til innhold

FNs sikkerhetsråd holder krisemøte om Aleppo

FNs sikkerhetsråd holder onsdag et hasteinnkalt møte om den alvorlige humanitære situasjonen i Aleppo.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALEPPO

Storbyen Aleppo i Nord-Syria ligger i ruiner. Her flykter sivile fra kampene mellom regjeringsstyrker og opprørere i bydelen Tariq al-Bab i Øst-Aleppo mandag.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Opptil 20.000 mennesker har flyktet fra det opprørskontrollerte Øst-Aleppo i løpet av tre døgn, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Men over 200.000 mennesker er fortsatt igjen i området.

– Frankrike og dets allierte kan ikke fortsette å tie i møte med det som kan bli den største massakren av sivile siden andre verdenskrig, sa François Delattre, Frankrikes FN-ambassadør tirsdag.

Det er han og den britiske FN-ambassadøren, Matthew Rycroft, som har vært pådrivere for krisemøtet og organisering av nødhjelp.

Nødhjelp står klar

Møtet i New York vil finne sted onsdag klokken 15 norsk tid. De 15 medlemmene vil få en orientering om situasjonen i Aleppo av FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura.

Tidligere denne uken sa Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og spesialrådgiver for FN, at situasjonen i Syria ikke kunne vært verre. Nødhjelpen står klar, men man venter på grønt lys fra Moskva og Aleppo.

– Aleppos framtid er i deres hender, og vi oppfordrer regimet og Russland til å stanse bombingen i området og slippe nødhjelpen inn, sier Rycroft.

MIDEAST-CRISIS-SYRIA-ALEPPO

Syrere som er evakuert fra Øst-Aleppo, i ferd med å gå om bord i busser i den regjeringskontrollerte delen av byen. Bildet er offentliggjort av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA tirsdag.

Foto: SANA / Reuters

Drives tilbake

I de opprørerkontrollerte delene av byen er det omtrent ikke mat igjen, og sykehusene er bombet i grus. Samtidig fortsetter luftangrepene med full styrke, mens bakkekampene blir stadig mer intense. De siste dagene har opprørerne mistet nesten en tredel av sitt territorium i Øst-Aleppo.

Tirsdag meldte lokale redningsarbeidere at 25 personer er drept og mange flere såret i et luftangrep mot bydelen Bab al-Nairab. Ofrene skal ha vært personer som har flyktet lenger inn i de opprørskontrollerte områdene.

Ifølge FN er det kommet meldinger om at sivile som forsøker å flykte fra Øst-Aleppo, blir stanset av opprørere.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALEPPO

Flere tusen sivile har flyktet fra de siste ukers kamper i Aleppo, mens andre nektes av opprørerne å forlate byen, ifølge FN.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

– Grufullt

Sjefen for FNs humanitære operasjoner, Stephen O'Brien, betegner situasjonen som skrekkinngytende.

– Partene i konflikten i Syria har gang på gang vist at de er villige til å gjøre hva som helst for å sikre militær framgang, selv om det betyr drap, lemlestelse og å sulte folk til underkastelse, sier O'Brien.

De over 200.000 gjenværende innbyggerne i Øst-Aleppo har vært beleiret i månedsvis. Mange av dem er slektninger til menn som slåss mot regimet. Andre har av ulike årsaker ikke kunnet forlate områdene.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALEPPO

Syrere på flukt bort fra kamper mellom regjeringsvennlige styrker og opprørere i bydelene Tariq al-Bab og al-Sakhour i Øst-Aleppo.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

– Verden har overlatt befolkningen i Øst-Aleppo til sin egen skjebne. Grunnen er faren for at konflikten skal eskalere til en enda større krig, sier Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit til NTB.

Forskeren tror regimet forsøker å sikre seg så mye territorium som mulig før Donald Trump overtar som USAs president i januar. Ved å slå ned opprørsgrupper i Aleppo og Damaskus-distriktet, gjør regimet og Russland seg til en uunnværlig alliert for USA i den videre kampen mot IS, framholder Hellestveit.

Uforutsigbart

Forskeren understreker imidlertid at den videre utviklingen er høyst uforutsigbar. Det er både usikkert hva USAs president Barack Obama vil kunne gjøre, og hvor langt Russland vil gå når det gjelder Aleppo.

– Det vil være vanskelig for Obama å sitte å se på at befolkningen i Aleppo slaktes i en krig som i stor grad hviler på Obama-administrasjonens skuldre. Men det er heller ikke gitt at Assad-regimet har helt frie tøyler selv om det militært sett vil kunne gå helt inn i de opprørskontrollerte områdene, sier Hellestveit.

– Heller ikke Russland er interessert i at Øst-Aleppo blir et slaktehus, føyer hun til.

– Situasjonen radikalt forandret

Myndighetene i Moskva sier de ikke er involvert i den siste offensiven i Aleppo, men en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet sier at de syriske regjeringsstyrkene har tatt tilbake kontrollen over nær halvparten av området som opprørerne har kontrollert øst i Aleppo.

– Den nye planlagte operasjonen fra den syriske hæren har endret situasjonen radikalt i løpet av de siste 24 timene, seier general Igor Konasjenkov.

President Vladimir Putin har gitt ordre om at det skal settes opp mobile feltsykehus rundt Aleppo, ifølge russiske myndigheter. Et sykehus som kan ta hånd om opp til 250 pasienter vil bli sendt til Aleppo onsdag morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt