NRK Meny
Normal

– Dukkene døde da huset vårt ble bombet

«Jeg er lei meg, men glad for å være i live», skriver syv år gamle Bana Alabed, som er blitt kjent for å tvitre fra Aleppo i Syria. Nå har hun gitt nye livstegn, etter å ha vært nær døden i angrepene natt til mandag.

Bana Alabed 7 i Aleppo

Bana Alabed bor sammen med to yngre brødre og moren Fatemah øst i Aleppo. Tirsdag ettermiddag delte hun bilde av det bombede huset.

Foto: privat

Det skjedde tirsdag ettermiddag, under to døgn etter at hun og familien mistet hjemmet sitt i angrepene i Aleppo.

«Mine kjære dukker døde dessverre da huset vårt ble bombet. Jeg er lei meg, men glad for å være i live», skriver hun på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Kjemper for livet

7-åringen og moren Fatemah tvitrer fra krigen i Syria. Hittil har de over 170.000 følgere, men antallet øker stadig, etter at verden virkelig fikk øynene opp for den lille familien i Aleppo.

Syriske regimestyrker har hatt en kraftig offensiv. Over helga skaffet de seg kontroll over seks bydeler i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo. Tilstanden for de sivile beskrives som verre enn noensinne.

For Bana og familien og tusenvis av andre sivile igjen i Aleppo har kampene stått om livet.

«Siste melding. Adjø»

Da angrepene sto på som verst, la moren Fatemah ut denne meldingen:

«Siste melding – under kraftig bombardement nå, kan ikke være i live lenger. Når vi dør, fortsett å snakke for de 200.000 som ennå er i live. Adjø»

Etterpå ble det stille i flere timer. Mange trodde det var deres siste melding, men senere dukket dette bildet opp av Bana dekket i støv og skitt.

Laster Twitter-innhold

«I natt har vi ikke noe hjem. Det ble bombet og jeg havnet i ruinene. Jeg så døde og jeg døde nesten selv. – Bana»

Nyhetsbyrået Reuters fikk kontakt med familien mandag. Nå leter de etter et nytt sted å bo.

«Vi har ikke noe hjem nå. Jeg fikk en mindre skade. Jeg ikke sovet siden i går. Jeg er sulten. Jeg vil leve. Jeg vil ikke dø», skrev Bana i går.

Kjenner ikke annet enn krig

Bana Alabed bor sammen med to yngre brødre og moren Fatemah øst i Aleppo. Hun deler også bilder som kan virke som glimt fra en helt vanlig oppvekst.

«I dag er jeg glad fordi ... Gjett hvorfor!» skrev 7-åringen tirsdag 27. september. På bildet smiler hun og viser frem den lillle tannen hun akkurat har mistet.

Laster Twitter-innhold

Men så kommer bildene og meldingene som igjen minner følgerne på alvoret.

Kvelden torsdag 24. november filmer mamma Fatemah datteren sin mens hun sitter sammenkrøpet og gjemmer seg inntil gardinene. I bakgrunnen høres høye smell.

Borgerkrigen i Syria har vart i fire og et halvt år. Den sju år gamle jenta kjenner godt til lyden av bomber.

Laster Twitter-innhold

– Noen! Redd meg, vært så snill, sier Bana – én av flere desperate meldinger hun har lagt ut i det siste.

«Dette er bombe som slo ned nå. Vær så snill og be for oss. Jeg er redd», skriver Bana.

bombe aleppo
Foto: privat

«Leser for å glemme»

Bana liker å lese bøker, og har delt bilde av lekseboka med engelske småtekster. «Jeg leser for å glemme krigen», skriver hun på Twitter.

Harry Potter er favoritten, og ifølge Reuters sendte J.K Rowling en ebok til henne, etter at Bana skrev til forfatteren. Et lite lysglimt i en hverdag som ellers er preget av krig, lite mat og lite søvn.

Laster Twitter-innhold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt