Hopp til innhold

FN-utsending vil sende bakkestyrker til Kobani

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, vil at det internasjonale samfunnet sender bakkestyrker for å redde den beleirede byen Kobani fra IS.

Røyk over Kobani

Røyk steg tirsdag opp fra sentrum av Kobani etter at artilleribeskytning fra IS. Bildet er tatt fra den tyrkiske siden av grensen.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Staffan de Mistura

FNs spesialutsending i Syria, Staffan de Mistura.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

IS forhandler ikke, de dreper. De kutter struper, de bare tar over byer. De er ikke en gruppe det går an å forhandle med.

FNs spesialutsendig til Syria, Staffan de Mistura. / BBC

Innbyggerne i Kobani har nå kjempet mot IS i tre uker. Hvis FN mente alvor med resolusjonen om å bekjempe IS, må de vise det nå. Det betyr å gjøre det som er nødvendig for å redde Kobani, sier Staffan de Mistura til BBC.

Den italiensk-svenske diplomaten har vært FNs spesialutsending til Syria siden januar i år.

Soldater fra IS har nå kommet inn i Kobani, kjent som Ayn al-Arab på arabisk, og de Mistura sier at det internasjonale samfunnet bare har 24 til 48 timer på seg til å redde byen.

– Det internasjonale samfunnet må redde dem. Det internasjonale samfunnet kan ikke godta at enda en by faller til IS, sier han.

Unngår ordet «bakkestyrker»

På spørsmål om han med «det som er nødvendig» mener bakkestyrker går Mistura så langt som det er mulig uten å ta ordet i sin munn

– IS har stridsvogner, de har granatkastere og de har skutt mot byen. Innbyggerne i Kobani har kjempet modig, men de har nesten bare rifler. Det FN og det internasjonale samfunnet alltid vil akseptere, er at når mennesker bli massakrert og får hodene kuttet av, så må alt gjøres, sier de Mistura.

Når han får spørsmål om Tyrkia bør sende inn bakkestyrker, går Mistura igjen så langt som han kan uten å si det eksplisitt.

– Tyrkia er selv truet av IS. Hvis IS inntar Kobani blir det ikke bare en massakre og en humanitær katastrofe, men også en trussel mot Tyrkia. Dette er noe å Tyrkia selv må bestemme og jeg har stor tiltro til deres evne til å ta modige avgjørelser, sier den erfarne diplomaten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tyrkiske soldater

I forgrunnen tyrkiske soldater i Sucur på tyrkisk side av grensen, mens flagget til Den islamske staten (IS) vaier på bakketoppen i bakgrunnen.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

– Kan være for sent å redde Kobani

Selv om de Mistura tror det fortsatt er mulig å redde Kobani, mener eksperter at det allerede kan være for sent.

– Det er i praksis for sent å redde Kobani på dette stadiet. sier Mario Abou Zeid, en analytiker ved Carnegie Middle East Centre til nyhetsbyrået AFP.

Den USA allierte koalisjonen har gjennomført nesten 2000 flyangrep mot IS-mål i Irak og Syria og gjennomførte tirsdag de kraftigste angrepene så langt mot IS-stillinger ved Kobani.

Likevel har IS-styrkene fortsatt fremgangen ved Kobani. – Fremgangen til IS ved Kobani er et bevis for at luftangrepene ikke lykkes med å nå sine mål, sier Abou Zeid.

– Kan ikke snakke med IS

På sikt mener Staffan de Mistura at det må finnes en forhandlingsløsning på borgerkrigen i Syria.

– Det er nødvendig å få til en politisk løsning som inkluderer alle syrere, både i landet og utenfor, sier han.

Til tross for at de kontrollerer store områder i landet, mener FN-utsendingen at IS ikke kan være en del av forhandlingene.

– IS forhandler ikke, de dreper. De kutter struper, de bare tar over byer. De er ikke en gruppe det går an å forhandle med, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrant i Ankara

En demonstrant med gassmaske under demonstrasjonene i den tyrkiske hovedstaden Ankara tirsdag kveld.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

12 drept i opptøyer

På tyrkisk side av grensen står nå store styrker med avanserte våpen og ser på kampene som foregår bare noen hundre mente unna.

Kurderne i Tyrkia raser mot at myndighetene ikke sender soldater for hjelpe i kampene i Kobani.

Tirsdag kveld var det store opptøyer og harde sammenstøt i flere byer og landsbyer i de kurdiskdominerte delene sørøst i Tyrkia. Demonstranter satte fyr på biler og bildekk og ble møtt av opprørspoliti som brukte vannkanoner og tåregass.

Det ble også innført portforbud i kurdisk-dominerte provinser som Diyarbakir, Mardin, Siirt og Van tirsdag kveld.

I Diyarbakir, som er den største byen i de kurdiske områdene, ble fem mennesker drept, melder lokale medier.

Tre mennesker ble drept i sammenstøt mellom kurdiske demonstranter og tyrkisk politi i Mardin, to ble drept Siirt, en ble drept i Batman og en ble drept i Mus.

Også i hovedstaden Ankara og storbyen Istanbul var det opptøyer og sammenstøt.

Tyrkias innenriksminister Efkan Ala gikk tirsdag kveld hardt ut mot demonstrantene og anklaget dem for «å svikte sitt eget land».

- Vold vil bli møtte med vold. Denne irrasjonelle holdningen må straks legges bort og demonstrantene må trekke seg tilbake fra gatene, sa Ala.

SISTE NYTT

Siste nytt