NRK Meny
Normal

FN sender soldater til Mali

FNs sikkerhetsråd har enstemmig godkjent å sende en afrikanskledet intervensjonsstyrke til Mali der islamister med tilknytning til Al Qaida har tatt kontrollen nord i landet.

Den islamistiske gruppen Ansar Dine

Islamistiske krigere har tatt kontroll over store deler av Mali.

Foto: STRINGER / Reuters

Sikkerhetsrådet ga styrken et mandat på et år til ta tilbake den nordlige delen av landet fra «terrorister, ekstremister og væpnede grupper».

Styrken får fullmakt til å ta i bruk alle nødvendige midler.

Vestafrikanske land har sagt at 3300 soldater er klare til å gå inn i Mali for å gjenoppbygge landets væpnede styrker, og delta i militære operasjoner, noe planleggere mener ikke kan bli aktuelt før i september 2013.

Les også: Planlegger å drive islamister i Mali ut med våpen

Les også: Vil angripe Al Qaidas yngleplass

Tok makten i mars

Krigere fra tuaregstammen, andre separatister og militante grupper med tilknytning til Al Qaida benyttet kaoset som oppsto, og tok kontroll over et stort landområde nord i landet da soldater gjorde opprør og styrtet de folkevalgte myndighetene i hovedstaden Bamako i mars.

Islamistene har etterpå innført strenge sharialover, og blant annet slått hardt ned på det de mener er usømmelig oppførsel og forbudt musikk.

Les også: Fortvilar over musikkforbod i Mali

Dette misliker mange tuareger, og det har vært gjort politiske forsøk på å trekke dem inn i en koalisjon mot islamistene.

Frankrike bak forslaget

Det var Frankrike som utarbeider resolusjonen som FN vedtok i kveld etter samtaler med USA. Washington har stilt seg tvilende til om den vestafrikanske styrken vil være klare til en ørkenkrig mot islamistene.

Resolusjonen setter klare om å forsøke politisk forhandlinger og grundige militære forberedelser før forsøket på å kaste ut islamistene eventuelt kan begynne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt