Vil angripe Al Qaidas yngleplass

Algerie må spille en sentral rolle for å stanse Al Qaida i det islamske Maghreb, mener USA. I dag ankom Hillary Clinton Alger i håp om å legge press på myndighetene.

Hillary Clinton Algerie

Algeries utenriksminister Mourad Medelci ønsket Hillary Clinton velkommen til hovedstaden Alger i dag. USA utenriksminister er i landet for å diskutere krisen i Mali.

Foto: Saul Loeb / Ap

USAs utenriksminister Hillary Clinton ankom i dag Algerie for samtaler med president Abdelaziz Bouteflika og utenriksminister Mourad Medelci om situasjonen i Mali.

FN frykter at det nordlige Mali er i ferd med å bli en yngleplass for Al Qaida og sikkerhetsrådet har gitt vestafrikanske land en frist på 45 dager til å presentere en plan for en militær intervensjon.

– Jeg satte stor pris på presidentens analyse basert på hans lange erfaring med de mange kompliserte faktorene som må tas hensyn til i arbeidet med den usikre situasjonen i Mali og trusselen fra terrorister og narkotikatrafikk, sa Clinton ifølge nyhetsbyrået AP.

Hun sa de var enige om å fortsette samtalene med FN og afrikanske nasjoner «for å finne de mest effektive tiltakene».

Målet er gjenerobre områdene nord i Mali som islamistene tok kontroll over i april. USA mener nabolandet Algerie må spille en sentral rolle i intervensjonen.

– Algerie er den sterkeste staten i Sahel-området og en kritisk partner i håndteringen av Al Qaida i det islamske Maghreb, sa en av diplomatene ombord på flyet Clinton ankom i.

Mennesker på flukt i Mali

250.000 mennesker er jaget på flukt etter at ytterliggående islamister tok kontroll nord i landet i april.

Foto: Emmanuel Braun / Reuters

Ønsker dialog

Algerie og Mauritania har ikke ønsket en militær intervensjon i Mali og håper snarere at dialog kan føre til en politisk løsning i nabolandet. De er redde for at et militært forsøk på endring kan føre til at hele regionen destabiliseres. Men også EU presser på ved å erklære situasjonen nord i Mali som en trussel mot Europa.

Frankrikes president François Hollande har gitt sin fulle støtte til en militær intervensjon og mener den bør skje raskt.

Amerikanske førerløse fly, såkalte droner, som brukes til overvåkning skal være i bruk over området, og franske overvåkningsfly skal også være på plass. Men også analytikere er kritiske til en militær intervensjon og frykter at nok en del av Afrika skal havne i kaos.

Sharia-drap

Et ungt par plasseres i et hull i bakken i sentrum av byen Aguelhok. Den første stenen treffer dem, så den neste, og den neste. «Kvinnen mistet raskt bevisstheten», forteller en lokal tjenestemann som var tilstede under steiningen til nyhetbyrået AP.

Det unge paret skal ha vært ugifte foreldre til to små barn, det yngste bare seks måneder gammel, og fra bushen i området. Nå er barna foreldreløse etter at foreldrene ble de første ofrene for sharia-drap i landet i sommer.

Internflyktninger i Mali

Tilfeldige arrestasjoner, utenomrettslige henrettelser, seksuell vold og voldtekt er blitt en del av opprørernes brutale metoder, bekreftet Amnesty International i rapporten «Mali: Fem måneder med krise, væpnet opprør og militærkupp».

Foto: STAFF / Reuters

Humanitær krise

Situasjonen for lokalbefolkningen er gått fra vondt til verre etter at islamistene tok kontroll. 4,6 millioner mennesker var allerede ofre for den katastrofale matkrisen som har herjet landet. Nå risikerer de også tilfeldige arrestasjoner, utenomrettslige henrettelser, seksuell vold og voldtekt der islamistene kjemper seg frem. Det bekreftet Amnesty International i rapporten «Mali: Fem måneder med krise, væpnet opprør og militærkupp».

Det har ført til at 250 000 mennesker har lagt på sprang i frykt for tuaregene og de islamistiske gruppenes overgrep.

3000 nye soldater

Etter at FNs sikkerhetsråd satte sin tidsfrist, møttes afrikanske og europeiske ledere i Malis hovedstad Bamako i midten av oktober for å planlegge den militære intervensjonen i Mali.

– Vi må ikke miste ett eneste sekund. Dette er en nødssituasjon, det er et kappløp mot tiden, sa Malis president Dioncounda Traore under møtet.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS har varslet at den vil kunne sende 3000 soldater til området. Også EU har sagt seg villig til å gi «omfattende støtte» til operasjonen, blant annet ved å trene Malis militære styrker.

Mali Ansar Dine

Islamister fra gruppen Ansar Dine har kommet fra Mauritania og Niger for å kjempe i Mali.

Foto: STRINGER / Reuters

Islamister strømmet over grensene

Reaksjonene etter toppmøtet i Bamako 19. oktober kom umiddelbart, da flere hundre utenlandske jihadister på få dager strømmet over grensene til landet for å komme de islamske ekstremistene i nord til unnsetning. Og beskjeden fra opprørerne selv var klar:

– De ønsker krig, vi vil gi dem krig. Det er derfor våre brødre kommer fra alle steder for å være med oss. De kommer fra leirene i Tindouf i Algerie, fra Senegal, Elfenbenskysten, fra overalt, sa en islamistleder i Gao ifølge nyhetsbyrået AP.

Knuser verdensarven

«Jeg kan se åtte islamister som er på vei til Timbuktus selvestendighets-monument på en bulldozer». Det var nyhetsbyrået AP som fikk meldingen denne helgen. Et annet vitne bekreftet tragedien på telefon:
«Islamister er travle med å ødelegge Timbuktus monument med en traktor».

Siden opprørerne tok kontroll nord i Mali har en rekke minnesmerker på UNESCOs verdensarvliste i Timbuktu blitt rasert.

Djingareybermoskeen i Mali

Islamistene raserte i sommer to gravkammer i Djingareybe-moskeen i Timbuktu, ifølge vitner. Den eldgamle moskeen er laget av soltørket leire og står på Unescos verdsarvliste (arkivfoto fra 2006).

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Stabilt demokrati

Mali ble lenge regnet som et av de mer stabile demokratiene i Afrika. Landet fikk sin frihet fra kolonimakten Frankrike i 1960, og etter at studenter og aktivister tok til gatene med krav om demokrati i 1991, ble også diktaturet avskaffet. Med diktator Moussa Traor fjernet fra makten kunne befolkningen ta del i det første frie valget i 1992.

Volden landet er vitne til i dag blusset opp igjen i januar i år da tuaregene nord i landet gikk til opprør. Mange av dem var krigere som hadde vendt hjem etter borgerkrigen i Libya. Myndighetene ble kritisert for sin manglende evne til å stanse opprørerne, noe som endte med et kupp 22. mars.

Men kuppmakerne har heller ikke lykkes i å stanse opprøret, og oldtidsbyen Timbuktu er nå under kontroll av Ansar Dine, en gruppe som ledes av en tidligere tuareg-opprører og Al Qaida i det islamske Maghreb (AQIM).

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt