Flystreik truer fransk fotball-EM

Regjeringens arbeidsreform skaper nok en gang hodebry i Frankrike. Kort tid før landet arrangerer fotball-EM streiker også pilotene i Air France.

Tusenvis av medlemmer i fagforeningen CGT demonstrerer mot myndighetenes arbeidsreform

Tusenvis av medlemmer i fagforeningen CGT demonstrerer mot myndighetenes arbeidsreform nær flyplassen i Marseille.

Foto: BORIS HORVAT / Afp

Mandag ble det klart at pilotene går inn for en streik i Air France etter en avstemning.

Det ble stemt for en lengre streik, men det ble ikke satt noen dato. Det er dermed foreløpig uklart om det faktisk blir flystreik under fotball-EM.

Tog og havner streiker

Flystreiken kommer tillegg til flere streiker som starter denne uken: Tirsdag blir Frankrikes togtrafikk rammet av streik, og fra torsdag rammes metro og busser i Paris.

Torsdag er det også ventet streik i landets havner. Fra før er landet preget av bensinmangel som følge av blokader ved raffinerier og petroleumslagre.

Med fotball-EM under oppseiling fra 10. juni er dette verst tenkelige tidspunkt å risikere kaos og uro for den franske regjeringen.

Streik i Frankrike, togene står

Togene står som følge av togstreik.

Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS

Svekket oppsigelsesvern

Regjeringens arbeidslivsreform innebærer blant annet svekket oppsigelsesvern og langt mer fleksible arbeidstidsregler. Det har satt sinnene i kok i fagforbundene, og tusenvis av mennesker har demonstrert i gatene den siste uken.

Arbeiderorganisasjonene frykter for jobbsikkerheten og mener endringene ikke vil kunne få ned den franske ledigheten. I tillegg har de ulike forbundene benyttet anledningen til å demonstrere mot endringer og forhold direkte knyttet til deres sektorer.

Ifølge Journal du Dimanche støtter 46 prosent av franskmennene kravet om å droppe de omstridte arbeidslivsreformene. 40 sier de synes de bør endres, mens kun 13 prosent ønsker å holde dem uforandret.

Tåregass og demonstranter

Tåregass og demonstranter i Paris som følge av protester mot ny arbeidsreform.

Foto: Charles Platiau / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt