NRK Meny
Normal

Voldsomme protester i franske byer

Tre politimenn er alvorlig skadd under voldsomme demonstrasjoner mot forslaget til oppmykning av arbeidslovene i flere byer i Frankrike.

Satte fyr på Porche i Nantes

NANTES: En Porsche ble satt i brann under demonstrasjonene i Nantes torsdag kveld.

Foto: LOIC VENANCE / Afp/NTB Scanpix

Det ble voldelig i Paris og andre franske byer da titusenvis av studenter og arbeidstakere demonstrerte mot et omstridt forslag til ny arbeidsreform.

I hovedstaden kastet en rekke ungdommer flasker og brostein mot sikkerhetsstyrkene, som svarte med tåregass. Lignende scener utspilte seg i byene Nantes, Marseille, Lyon, Bordeaux og Toulouse torsdag.

24 politimenn ble såret i sammenstøtene ulike steder i Frankrike. Tre av politimennene i Paris er alvorlig skadd og tilstanden for en av dem er kritisk, opplyser innenriksminister Bernard Cazeneuve til Reuters.

En politimann er alvorlig skadet i sammenstøt under en demonstrasjon i Paris mot forslaget til oppmykning av arbeidslovene. Også i Nantes, Marseille og Bordeuax har det vært voldelige sammenstøt i forbindelse med demonstrasjoner.

SE VIDEO: Det ble voldelig i Paris da tusenvis av studenter og arbeidstakere demonstrerte mot et omstridt forslag til ny arbeidsreform.

Omstridt reform

Demonstrasjonene er de siste i en protestbølge som startet for rundt to måneder siden. De sammenfaller med arbeidsnedleggelse i en rekke sektorer, deriblant luftfart og transport.

Den omstridte reformen har til hensikt å redusere den vedvarende arbeidsledigheten som ligger på 10 prosent i Frankrike.

Men motstanderne frykter at lovreformen i arbeidslivet skal knuse arbeidernes rettigheter og føre til en ytterligere svekking av unge franskmenns jobbsikkerhet.

Fransk opprørspoliti støtte saman med demonstrantar

SAMMENSTØT: Fransk opprørspoliti støtte sammen med demonstranter under en protest i Paris torsdag.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters/NTB Scanpix

25 prosent ledighet

Ungdomsledigheten er på 25 prosent. «Vær unge og hold kjeft», sto det å lese på et banner i en protest i Toulouse sørvest i landet.

– I løpet av de siste ti årene har forholdene forverret seg på forferdelig vis for unge folk, sier pensjonisten Gilles Cavaliere, som deltok i en demonstrasjon i Lyon.

Fagforeningene og studentorganisasjonene planlegger nye massedemonstrasjoner, både 1. mai og når nasjonalforsamlingen starter debatten om arbeidsreformen førstkommende tirsdag.

Protester i Marseille

MARSEILLE: Franske ungdomsskoleelever deltok i demonstrasjonen mot Frankrikes nye arbeidsreform i Marseille torsdag.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt