Hopp til innhold

Flyktningleiren Moria slukt av flammer

Det har i natt vært voldsomme branner i og rundt Moria-leiren på den greske øya Lesvos. Store deler av leiren er borte. Norske hjelpearbeidere forteller om kaotiske scener.

Brann i Moria-leiren på Lesvos.

BRANN: Det har i natt brent i flyktningleiren Moria som huser nær 13.000 mennesker på den greske øya Lesvos.

Avisen Lesvos Post meldte ved midnatt om at det brant flere steder på Lesvos, inkludert den store Moria-leiren. Det ble også rapport om at det ble hørt skudd og at det var tegn til opptøyer.

Det meste av flyktning- og migrantleiren er ødelagt, kun skall av telt og brakker står igjen. Tykk brannrøyk ligger over det meste av området og i luften surrer fortsatt brannhelikoptre.

Ifølge greske myndigheter startet brannene etter at en gruppe personer som har fått påvist koronasmitte, eller som har vært i nærkontakt med noen av dem, skulle isoleres, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Andre hevder brannene ble startet av fastboende på Lesvos, og at gruppen med smittede allerede var isolert utenfor leiren, på et sted som ikke er berørt av brannen, rapporterer nyhetsbyrået AP.

Det er foreløpig ikke meldt om skadde eller døde. Den greske regjeringen har erklært unntakstilstand på øya.

Kommer seg ikke ut

Den norske sykepleieren Eline Tveit Holen jobber for en britisk hjelpeorganisasjon i Moria-leiren. Hun ble vekket i ettiden i natt, med beskjed om at det brant.

– En av flyktningene som jobber som oversetter på klinikken vi driver, fortalte at det var en stor brann i leiren. Og at vi kom til å måtte evakuere en del flyktninger inn i huset vi bor i, som ligger utenfor leiren, forteller Eline Tveit Holen til NRK onsdag morgen.

Eline Tveit Holen

Den norske sykepleieren Eline Tveit Holen arbeider i Moria-leiren.

Foto: Eline Tveit Holen

– Jeg trodde umiddelbart at vi skulle hjelpe til med behandling av brannskader og lignende, men etter at oversetteren fikk kontakt med sine venner på innsiden av leiren skjønte vi at dette var mye større enn en enkeltbrann. At hele Moria-leiren brenner ned.

Det skal ha vært i underkant av 13.000 personer i leiren da brannene startet. Rundt 12.000 skal i morgentimene onsdag være ute av selve leiren.

Holen forteller at folk som er igjen på innsiden rapporterte om at de ikke kom seg ut, både fordi flammene sperret veien, men også fordi de ble nektet å slippe ut av leirområdet av en gruppe lokale fascister og politiet.

Samtidig ble de rundt 25 brannmennene som kom til leiren med slokningsutstyr, møtt med steinkasting av enkelte grupper av migranter og flyktninger, ifølge AP.

Brann i Moria-leiren på Lesvos.

Brannene har herjet i store deler av Moria-leiren.

Foto: Panagiotis Balaskas / AP

Forteller om kaos

Shirin Tinnesand jobber for organisasjonen Stand by Me Lesvos. Også hun forteller om kaotiske tilstander.

– Det er kaos. Det er politi overalt, det er røyk overalt, alt har brent ned, alt er borte. Ingen som har hjem eller klær, forteller Tinnesand, som er i flyktning- og migrantleiren når NRK snakker med henne.

Hun fikk beskjed like rundt klokken halv tolv tirsdag kveld om at det brant flere steder i leiren.

Shirin Tinnesand rapporterer fra Moria

Shirin Tinnesand rapporterer fra Moria

Videoer publisert på Facebook av Stand by Me Lesvos viser brannene og folk som flykter. I tillegg viser bilder mange tusen personer som venter i gatene eller har begynt å gå mot omkringliggende byer. Andre har søkt tilflukt i bergene rundt leiren.

– Det er kun barn og sårbare personer som har blitt evakuert av politiet. Mange sitter fast i flyktningleiren, de har vært der i hele natt. De har prøvd å ta seg ut, men har ikke klart det, forteller Tinnesand.

Hun sier at gresk politi ikke tillater at de som ikke har blitt evakuert skal forlate Moria-området, blant annet for at de ikke har noe sted å bo.

– Det er ingen plan for dem, sier Shirin Tinnesand.

Brann i Moria
Foto: ELIAS MARCOU / Reuters
Brann i Moria
Foto: Panagiotis Balaskas / AP
Brann i Moria
Foto: ELIAS MARCOU / Reuters
Brann i Moria
Foto: ELIAS MARCOU / Reuters
Brann i Moria
Foto: Panagiotis Balaskas / AP

Politi og militærpoliti er utplassert langs den fem kilometer lange veien som går fra Moria-leiren og til Lesvos største by Mytilene, for å hindre at migrantene tar seg til havnebyen.

– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skrev Nadine Aabø Mellem i en tekstmelding til VG. Hun jobber som humanitærarbeider i Moria-leiren.

Flyktninger som har kommet seg unna brannene i Moria-leiren har søkt tilflukt ute på gatene.

Flyktningene og migrantene som kom seg unna flammene i Moria-leiren, søkte tilflukt ute på gatene.

Foto: Panagiotis Balaskas / AP

De internasjonale må holde seg inne

De internasjonale hjelpearbeiderne har fått beskjed om å holde seg innendørs fordi det ikke er trygt for dem ute. De greske samarbeidspartnerne har måttet overta evakueringsarbeidet.

– Det er langvarig problem og ikke bare nå, at de som hjelper flyktningene blir truet. Vi har fått beskjed om å holde oss inne inntil nærmere beskjed blir gitt om noen timer, sier Eline Tveit Holen.

Den norske sykepleieren forteller at hjelpeorganisasjonene skal ha møter i formiddag, for å planlegge hva de skal gjøre.

– I første omgang blir det å gi førstehjelp, få delt ut mat og drikke og etterhvert behandle med det vi har som ikke er brent ned. Vi har noe medisiner og utstyr i husene vi bor i, i tillegg har andre organisasjoner noe, så vi må bare skrape sammen det vi har og gjøre det vi kan.

– Det lokale sykehuset har også fått beskjed om hvor mange sykepleiere, leger og annet helsepersonell som jobber i leiren, som nå har kapasitet til hjelpe til der, sier Holen.

En brannmann kjemper mot flammene i Moria-leiren.

Mannskaper fra brannvesenet på Lesvos har tatt opp kampen mot flammene.

Foto: Panagiotis Balaskas / AP

Korona-smitte i leiren

I forrige uke ble det for første gang påvist koronasmitte i Moria-leiren, og det ble iverksatt omfattende testing og smittesporing. Mellom 30 og 50 personer har så langt fått påvist viruset.

Leiren som huset nær 13.000 mennesker, ble satt i karantene fram til 15. september. Kun helse- og sikkerhetspersonell har fått slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.

– Dette er sikkert en av grunnene til at det har blitt som det har blitt i natt, sier Eline Tveit Holen.

– Vi fikk beskjed om det første smittetilfellet forrige onsdag. Da stengte mange av helseklinikkene som finnes i leiren. Etter det har det vært minimalt med helsetjenester, som har vært en stor frustrasjon blant flyktningene. Hele leiren er i karantene, det har ikke vært lov å komme verken inn eller ut utenom for noen av oss som jobber i leiren.

– De fleste organisasjoner har også måttet trukket seg ut av leiren på grunn av greske myndigheter. I tillegg har det vært snakk om at myndighetene ønsker å bygge en mur rundt Moria, noe som sikkert også har bidratt til frustrasjon og uroligheter, sier Holen.

Det har tidligere blitt påsatt branner i protest mot forholdene i flyktningleiren. Leiren er bygget for å huse 3000 mennesker, men hvor det altså nå bodde nær 13.000. 40 prosent av dem er under 15 år, ifølge Sveriges Radio.

Moria-leiren ødelagt av brann

Bilder som er tatt onsdag morgen viser store skader etter brannene.

Foto: Elias Marcou / Reuters

Regjeringen i krisemøte

Den greske regjeringen holder i formiddag krisemøte om situasjonen på Lesvos, hvor representanter for både politiet, sikkerhetspolitiet og militæret deltar.

Det er allerede sent politiforsterkninger til øya.

EU-kommisær Ylva Johansson opplyser at EU vil betale for å få transportert 400 enslige, mindreårige til fastlandet.

Laster Twitter-innhold

Brannmannskaper kjemper også mot to andre branner vest på Lesvos, øya som var det travleste krysningspunktet for folk som flyktet vestover fra Syria og Irak gjennom Tyrkia i 2015 og 2016. Unntakstilstanden er erklært for fire måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt