Hopp til innhold

Flyktninghjelpen: Irak vil gjøre 45.000 barn statsløse

Barn med foreldre som var tilknyttet terrorgruppen IS risikerer at irakiske myndigheter fratar dem statsborgerskapet. Flyktninghjelpen omtaler situasjonen som en «tidsinnstilt bombe».

Barn av familier med tilknytning til terrorgruppen IS risikerer å miste alle sine rettigheter i Irak

Barn av familier med tilknytning til terrorgruppen IS risikerer å miste alle sine rettigheter i Irak. Flyktninghjelpen reagerer på at 45 000 barn kan ende opp som statsløse.

Foto: Maya Alleruzzo / AP

Ifølge Flyktninghjelpen er det 45.000 barn i Irak som nå risikerer å miste sitt statsborgerskap. Dette er barn som i dag er på flukt. De oppholder seg i internerings- eller flyktningleirer, men er uten ID-dokumenter.

Nå risikerer de å bli ekskludert fra det irakiske samfunnet.

Flyktninghjelpen hevder det skjer fordi barna fikk tildelt fødselsattester av terrorgruppen IS. Disse anses ikke lenger som gyldige av irakiske myndigheter. Andre har mistet, eller blitt frastjålet ID-dokumentene.

Barna hadde opprinnelig irakisk statsborgerskap, ifølge Flyktninghjelpen.

– Vi står ovenfor det som kan bli en tidsinnstilt bombe. Å gi disse barna skolegang, helsehjelp, rett og slett retten til å eksistere, er nøkkelen til en bærekraftig framtid for disse barna og for Irak, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

I Norge har debatten om fremtiden til norske barn av IS-medlemmer rast.

I forrige uke sa statsminister Erna Solberg at norske myndigheter vil forsøke å hente hjem foreldreløse barn fra leiren.

Statsministeren sa også at barn som har foreldre som fortsatt lever, kan få hjelp til å komme tilbake til Norge, hvis mødrene samtykker og blir igjen i Syria. Men kurdiske myndigheter har avvist at er en mulighet å sende barna til Norge uten mødrene.

Barna kan risikere å miste retten til helsehjelp og skolegang.

Barna kan risikere å miste retten til helsehjelp og skolegang.

Foto: Maya Alleruzzo / AP

Kan ramme vaksinasjoner og ekteskap

Flyktninghjelpen har i dag publisert rapporten «Barrierer fra fødsel». Det er der organisasjonen legger frem opplysninger som mer enn antyder at de irakiske barna blir fratatt grunnleggende menneskerettigheter.

Organisasjonen hevder barna som fratas fødselsattester, ikke lenger gis tilgang til vaksinasjoner. Dette har ført til en oppblomstring av sykdommer som var utryddet i tiden før terrorgruppen IS erobret store landområder i Irak og Syria.

Egeland hevder barna nå risikerer å bli ekskludert fra det irakiske samfunnet. De mister en rekke rettigheter.

Som statsløse i Irak vil barna også møte andre problemer senere i livet. De kan få problemer med å inngå ekteskap, kjøpe eiendom eller muligheten til å få arbeid.

– Barn er ikke ansvarlige for forbrytelser begått av slektninger, likevel blir mange fratatt grunnleggende rettigheter som irakiske borgere, sier Egeland.

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Kollektiv avstraffelse

Flyktninghjelpen mener det er nærmest umulig å få utstedt ID-dokumenter til disse barna som er i Irak nå. Dette gjelder barn i familier som beskyldes for å ha hatt nære bånd til IS. Flyktninghjelpen hevder det i realiteten er en kollektiv avstraffelse av tusenvis av uskyldige mindreårige.

Det er ventet at utfordringene vil øke i løpet av kort tid.

De nærmeste ukene vil, med stor sannsynlighet, 30.000 irakere returnere fra Syria. Av disse er over 90 prosent kvinner og barn som har hatt en form for tilknytning til IS-krigere.

Kan få konsekvenser

Jan Egeland er bekymret for de langsiktige konsekvensene. Statsløse barn kan gi en rekke utfordringer.

Irakiske barn på en lekeplass i Bagdad.

Irakiske barn på en lekeplass i Bagdad. Flyktninghjelpen krever at alle barn i landet skal ha de samme rettighetene, også de som er født inn i familier der foreldrene var tilknyttet terrorgruppen De islamske staten.

Foto: SABA KAREEM / Reuters

Som en del av gjenoppbyggingen av Irak, mener han at alle barn bør få de samme rettighetene. Det gjelder også barn fra familier som var tilknyttet IS.

– Barn uten fødselsattest risikerer å forbli marginalisert i samfunnet hvis dette problemet ikke tas tak i umiddelbart, og vil samtidig undergrave framtidige forsøk på forsoning, legger han til.

SISTE NYTT

Siste nytt