Hopp til innhold

755 prosent flere høyre-ekstreme «militser» i USA

Antall høyre-ekstreme såkalte «militser» i USA har økt med 755 prosent de siste tre årene. Samtidig opplever Ku Klux Klan en kraftig nedgang.

Ku Klux Klan-medlemmer

Ku Klux Klan er ikke blant de høyreekstreme organisasjonene som vokser frem i USA. Her medlemmer av Ku Klux Klan under en marsj Pulaski, Tennessee, i juli 2009.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

Mark Potok

Mark Potok ved SPLC er mannen bak rapporten.

Foto: Wikipedia

Antall såkalte patriotgrupper og høyreradikal milits som er imot føderale myndigheter, har økt fra 824 i 2010 til 1274 i fjor.

Det viser en rapport fra Southern Poverty Law Center (SPLC).

Dermed fortsetter en urovekkende trend fra de siste årene.

Etter at det var en kraftig nedgang i antall slike grupper på slutten av 1990-tallet, holdt antallet patriotgrupper og høyreradikal milits seg stabilt mellom 150 og 200 mellom år 2000 og 2008.

Da begynte en eksplosiv vekst til 512 grupper i 2009, 824 i 2010 og 1274 i fjor. Dermed har antall slike grupper vokst med 755 prosent i løpet av de tre første årene av Barack Obamas presidenttid.

– Den dramatiske veksten i det radikale høyre er et resultat av vårt lands endrede rasemessige demografi, den økende farten i globaliseringen og våre økonomiske problemer, sier forfatteren av rapporten, Mark Potok.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utviklingen i antall hatgrupper i USA - 1995 til 2010.

Utviklingen i antall hatgrupper i USA – 1995 til 2010.

Foto: SPLC

Store på1990-tallet

FBI beleiret Mount Carmel i 1993. Det kom til skuddveksling.

FBI beleiret Mount Carmel i Texas i 1993. Det kom til skuddveksling og fire døde.

Foto: Susan Weems / Scanpix/AP
Bombingen av Alfred P. Murrah-bygningen i Oklahoma i 1995.

Den føderale bygningen i Oklahoma City ble sprengt i 1995. 168 mennesker omkom.

Foto: Scanpix/AP

De såkalte patriotgruppene var store på 1990-tallet da det vokste frem etter at FBI slo til mot en sekt i Waco i Texas og 76 mennesker døde.

Også et annen episode i Texas, da FBI beleiret Mount Carmel i 1993, nørte opp under gruppene.

Sektens medlemmer var knyttet til en rekke voldelige handlinger, blant dem bombeattentatet som kostet 168 mennesker livet i Oklahoma i 1995.

Mange av de såkalte patriotgruppene fikk et skudd for baugen etter å ha vært hellig overbevist om at dommedag ville inntreffet som følge av total teknologisk kollaps i forbindelse med tusenårsskiftet.

Da tusenårsskiftet kom og gikk uten at det oppsto nevneverdige problemer, ble det stille rundt mange av gruppene.

Mer innenlandsk terrorisme

Men den nye veksten i de høyreradikale grupperingene har det også fulgt flere tilfeller av innenlandsk terrorisme i USA.

Her er noen av tilfellene som Southern Poverty Law Center viser til:

  • I delstaten Michigan står medlemmer av Hutaree-militsen for retten tiltalt for å ha planlagt å drepe en politimann og deretter angripe begravelsen hans med hjemmelagde bomber. Det skulle være gnisten som startet en krig mot myndighetene.
  • I delstaten Georgia er fire militsmedlemmer tiltalt for å ha planlagt bombeangrep mot offentlige bygninger og å angripe byer med den dødelige giften ricin.
  • Fire medlemmer av en gruppe som kaller seg Alaska Peacemakers Militia er anklaget for å ha planlagt å drepe dommere og politi som et ledd i en plan om å styrte den føderale regjeringen.

En fellesnevner for de såkalte patriotiske gruppene er at de ser på president Barack Obama som roten til alle USAs problemer.

– For mange ekstremister er president Obama symbolet på alt som er galt med landet – den kenyanske presidenten, den hemmelige muslimen som står bak landets forfall, sier SPLCs Mark Potok.

Nedgang for Ku Klux Klan

Ku Klux Klan

Medlemmer av Ku Klux Klan deltar i en seremoni der man brenner kors i Sør-Carolina 23. oktober 2010. PÅ landsbasis har antall avdelinger av Ku Klux Klan gått ned det siste året.

Foto: STR / Reuters

Alt er likevel ikke like negativt i rapporten fra SPLC.

Antall avdelinger av terrororganisasjonen Ku Klux Klan har gått ned med over 30 prosent, fra 221 i 2010 til 152 i fjor.

Til tross for at antall KKK-avdelinger har gått ned totalt sett, så opplever organisasjonen en økning i enkelte områder, særlig der det bor mange av latinsk avstamning.

Les også: Ku Klux Klan-avdeling: Medlemstallene går opp

Rapporten fra SPLC lister opp en rekke forskjellige hatgrupper som er aktive i USA.

Nynazister, hvite nasjonalister, nykonføderale (de som støtter borgerkrigens sørstater red. amn), rasistiske skinheads, Ku Klux Klan-medlemmer og svarte separatister er alle blant gruppene det advares mot.

SISTE NYTT

Siste nytt