Hopp til innhold

Eks-rasist fikk hjelp av gamle fiender med å fjerne hat-tatoveringer

Da Bryan Widner brøt med nynazistmiljøet satt fortsatt minnene igjen i ansiktet. Så fikk han hjelp fra uventet hold.

Bryon Widner

Det tok over et år å fjerne sporene etter Bryon Winders rasistfortid fra ansiktet hans.

Foto: Duke Tribble / Ap

Den amerikanske mannen fra var tidligere en stor personlighet innenfor rasistmiljøet i Michigan og var også grunnlegger av en lokal gruppe med snauskaller.

Men i 2006 bestemte han og kona, som også var aktiv i rasistbevegelsen, seg for å bryte med det gamle miljøet. De hadde fått barn og var klare for å starte et nytt og bedre liv.

Det skulle vise seg å bli vanskelig fordi sporene etter Bryan Widners fortid dominerte store deler av ansiktet og kroppen hans i form av hattatoveringer.

Vurderte å vansire seg selv

Tatoveringer av hakekors, nazislagord og ordet «HATE» på knokene, førte til at den reformerte rasisten ble avvist hvor enn han forsøkte å søke jobb, skriver AP.

Bryon Widner og Julie Widner

Det var da Bryon og Julie Widner fikk sønnen Tyrson at de bestemte seg for å bryte med rasistmiljøet.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Paret hadde ikke råd til å betale for laserfjerning av tatoveringene, og Widner begynte derfor å lete etter hjemmelagde løsninger på nettet.

– Jeg nådde et punkt hvor jeg var helt forberedt på å dynke ansiktet mitt i syre, sier han til AP.

Søkte hjelp fra svart mann

Hans kone Julie var livredd for at ektemannen skulle handle overilt og vansire seg selv.

I desperasjon tok hun derfor kontakt med antirasisten Daryle Lamont Jenkins som har gjort seg mektig upopulær hos rasistgruppene fordi han blant annet henger dem ut med fullt navn på internett. Det hjelper heller ikke på fiendebildet at Jenkins er afroamerikaner.

Bryon Widner

Bryons overkropp bærer fortsatt preg av fortiden, men han skal nå dekke over de mest politiske tatoveringene med nytt blekk.

Foto: Jae C. Hong / Ap

På tross av parets brokete fortid, valgte Jenkins å si ja til å hjelpe dem med å finne en løsning på problemet.

– Det spilte ingen rolle hvem hun hadde vært eller trodd på. Her var det en kvinne som var villig til å gjøre alt for familien sin, sier han.

Anonym giver

Jenkins rådet paret til å ta kontakt med Southern Poverty Law Center som jobber med å overvåke rasister og andre ekstremister.

– Da Widner ringte var det som om bevegelsens Osama bin Laden tok kontakt. Ingen var mer aggressiv, konfronterende og beryktet enn ham, sier Joseph Roy som er leder ved senteret.

Etter å ha hatt flere møter med det reformerte rasistparet, bestemte Roy seg for å hjelpe til med å finne en donor som kunne være med på å sponse Widner med utgiftene til laseroperasjonene.

Noen måneder senere spyttet en anonym kvinne inn 35.000 dollar, vel 190.000 norske kroner, til operasjonen.

Widken fikk pengene under forutsetning av at han oppsøkte terapi og tok utdanning.

Smertefull prosess

Det skulle ta ett år før paret fant en lege som var villig til å gjennomføre inngrepet. I mellomtiden hadde paret mottatt så mange trusler fra det gamle miljøet at de flyttet til Tennessee.

I juni 2009 startet den langvarige og smertefulle prosessen med å slette sporene av Widkens rasistfortid fra ansiktet hans.

Operasjonene var så smertefulle at mannen etter hvert måtte legges i full narkose når legene skulle fjerne blekket fra huden hans.

I oktober året etter la eksrasisten seg på operasjonsbordet for siste gang.

Han har fortsatt omfattende tatoveringer på overkroppen, men er i gang med å tatovere over dem som har politiske budskap.

De mange operasjonene har også ført med seg komplikasjoner. Han har pigmentskader i nakken og hendene og må holde seg unna sola. I tillegg plages han med migreneanfall.

– Men det er en liten pris å betale for å bli et menneske igjen, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt