NRK Meny
Normal

Fire nye mistenkte identifisert

Politimyndighetene i Dubai har identifisert enda fire personer som mistenkes for å ha deltatt i drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh. Også de brukte britiske og irske pass.

Drapsmenn på vei inn i heisen på hotellet i Dubai

To av medlemmene i attentatgruppen mot Mahmoud al-Mabhouh på vei inn i heisen på hotellet i Dubai.

Foto: Scanpix/AFP

– Forente arabiske emirater har identifisert to britiske mistenkte som brukte britiske pass, og har som ledd i etterforskningen delt disse opplysningene med britiske myndigheter. To andre mistenkte med irske pass er også identifisert, opplyser en kilde med nært kjennskap til etterforskningen til nyhetsbyrået Reuters i dag.

Mahmoud al-Mabhouh ble funnet myrdet på et luksushotell nær den internasjonale flyplassen i Dubai 20. januar.

Mabhouh skal ha dødd av kvelning, men rettsmedisinerne er i gang med mer omfattende undersøkelser, og svaret er ventet om få dager.

Flere innblandet

I går kom de første opplysningene om at ytterligere seks personer skal være innblandet i drapet på al-Mabhouh utover de elleve mistenkte som allerede er etterlyst med bilde gjennom Interpol.

De etterlyste for drapet på Hamas-lederen i Dubai

Disse 11 er etterlyst for drapet på Mahmoud-al-Mabhouh. Noen av dem forlot Dubai før drapet.

Foto: Dubai Ruler's Media Office / Scanpix/AP

Nå er altså fire av seks nye involverte identifisert, men det er foreløpig ikke frigitt navn og bilde av dem.

To av de nye misbrukte irske passene kan være diplomatpass, ifølge opplysninger gitt til en avis i Abu Dabi i helgen, men politimyndighetene ønsker ikke å offentliggjøre detaljer rundt dette nå.

Etterforskerne skal sitte med bevis på kredittkort-transaksjoner og telefonutskrifter under de mistenktes opphold i Dubai. Dette gjelder blant annet kjøp av flybilletter til og fra Dubai. Kredittkortene skal ha vært i samme navn som de falske passene.

Lover Dubai støtte

EUs utenriksministre fordømte i går den falske passbruken som involverer Storbritannia, Irland, Frankrike og Tyskland. De elleve mistenkte brukte også falske europeiske kredittkort under oppholdet i Dubai.

Den europeiske union fordømmer at de som er involvert i denne handlingen, brukte falske europeiske pass og kredittkort, etter tyveri av EU-borgeres identitet.

EUs utenriksministre

Sveriges utenriksminister Carl Bildt lover etterforskerne i Dubai all mulig europeisk støtte.

Den israelske etterretningstjenesten Mossad er mistenkt for å stå bak drapet til Hamas-lederen. Israels utenriksminister Avigdor Lieberman gjentok overfor EU i går at det ikke finnes noe bevis som knytter Israel eller den israelske etterretningstjenesten til drapet.

Dubais politisjef Khalfan Tamim derimot hevder at sporene med 99 prosent sikkerhet peker mot en Mossad-aksjon.

Til den irske utenriksministeren Michael Martin hevdet Lieberman at araberne gav Israel skylda for alt i Midtøsten.

- Araberne har en tendens til å skylde på Israel for alt som hender i Midtøsten. Men Det er mange interne kampen innen grupper og stater som ikke er så demokratiske som Israel er, hevdet han.

Den britiske utenriksministerne David Milliband, som også møtte Lieberman, sa at den israelske kollegaen ikke hadde noe informasjon å komme med, men at han og hans berørte kolleger fortsatt vil presse på i sakens anledning.

Mossad har ved tidligere likvideringsaksjoner benyttet seg falske pass fra andre nasjonaliteter. Både canadiske, newzealandske og britiske pass er flere ganger blitt brukt, noe som har ført til gjentatte diplomatiske krangler.

De seks britene som fått identiteten sin misbrukt, ble på fredag tilbudt nye britiske pass. Alle er bosatt i Israel.

Manglet livvaktene

Mahmoud al-Mabhouh var en av grunnleggerne av Hamas' militære fløy. Han hadde bosted i Damaskus i Syria, og normalt ble han fulgt av to livvakter. Men fordi livvaktene ikke fikk plass på samme fly til Dubai, fløy han alene mens livvaktene skulle komme etter.

En Hamas talsmann kritiserte i helgen al-Mabhouh for at han bestilte flyreisen via Internett, og at han også i en telefonsamtale med familie på Gazastripen navngav hotellet han skulle bo på.

Oppholdet alene på luksushotellet ble altså skjebnesvangert.

Det antas at Al-Mabhouh var i Dubai for å fikse en våpenavtale. Det spekuleres i om han skulle sørge for en skipslast med våpen fra Iran til Hamas-ledelsen på den lukkede Gazastripen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt