Hopp til innhold

Et halvt år siden tyfonen Haiyan: – Fortsatt lever tusener i evakueringssentre

Nøyaktig et halvt år etter at Filippinene ble rammet av den kraftigste tyfonen målt på land, lever fortsatt tusener av filippinere i evakueringssentre, melder FN.

Filippinene etter stormen

PLAN MØTTE JADNEL: En måned etter at tyfonen Haiyan traff Filippinene møtte organisasjonen Plan 11 år gamle Jednel. Hans ønske var å starte på skolen igjen. Et enormt internasjonalt humanitært krafttak har gitt mange filippinere grunnleggende hjelp, men fortsatt bor mange i utrygge omgivelser, melder hjelpearbeidere.

Foto: Plan / Pieter ten Hoopen

8. november 2013 traff tyfonen Haiyan Filippinenes fastland. Den tropiske stormen skal ha hatt en hastighet på opp imot 270 km/timen og er den kraftigste stormen som noensinne er målt på land. Et område på størrelse med Portugal ble skylt bort av tsunami-liknende bølger som følge av de kraftige oppstrømningene.

Ifølge Røde Kors ble 16 millioner mennesker rammet av naturkatastrofen. Haiyan etterlot 6293 mennesker døde, 1061 savnede og 4,1 millioner husløse.

Et halvt år senere lever mange i midlertidige hjem. Mindre enn én måned før en ny tyfon- og regnsesong starter er dette dårlig nytt.

– Landet vil trenge vår hjelp i mange år fremover

Et internasjonalt humanitært krafttak har gitt millioner av barn og voksne tilbake rent vann, skolegang og husly.

Enorme ressurser ble satt i verk. Internasjonale og norske humanitære organisasjoner som Røde Kors, UNICEF, CARE, Plan og Kirkens Nødhjelp arbeider langsiktig for å sikre fremtiden til de rammede.

Generalsekretæren i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland, sier at organisasjonen har fått enorm hjelp fra både myndigheter og enkeltpersoner. Likevel vil det langsiktige arbeidet ta flere år.

– Landet vil trenge vår hjelp i mange år fremover. Massive ødeleggelser som tyfonen førte med seg tar tid å bygge opp igjen, sier generalsekretæren i UNICEF Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet

Haiyan

MISTET SØNNENE SINE: Plan møtte Jobe og Jeoffrey Stoyle som mistet sine to sønner og Jeoffreys besteforeldre i tyfonen. Flere ganger i uka besøker de graven deres. Nå er Jobe gravid igjen.

Foto: Plan / Pieter ten Hoopen

– Grunnleggende tjenester sikret

– 4 millioner mennesker ble hjemløse etter tyfonen, dette tallet er allerede halvert. Vi var raskt på plass med midlertidige skoler og skoleutstyr og nå er 90 % av barna tilbake på skolen. UNICEF, som har hovedansvaret for arbeidet med vann, har sørget for at over en million mennesker igjen har tilgang på rent drikkevann, forteller generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

Til tross for de enorme ødeleggelsene ble ikke Filippinene rammet av verken epidemier, hungersnød eller lovløshet.

– I katastrofer som dette er det viktig også å se på hva som ikke skjedde. Fordi vi var raskt på plass med hygieneutstyr og rent vann unngikk vi store kolerautbrudd som er vanlig i slike situasjoner, forklarer Apeland.

Røde Kors jobber med tidsberegning på tre år på å gi 775 000 mennesker hjem.

– Tyfonen rammet 16 millioner mennesker og førte til at mer enn fire millioner mennesker mistet hjemmene sine. Mange mistet også arbeidsgrunnlaget, og trenger hjelp til å gjenoppbygge livene sine igjen, forteller generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

Til dags dato er det imidlertid for mange som har fått midlertidige hjem.

Røde Kors melder om at mange familier har begynt å bygge opp husene sine med de materialene de måtte finne i nærheten. Rundt 4,5 millioner mennesker skal ifølge filippinske myndigheter fremdeles være uten godt nok husly.

– Røde Kors har hittil delt ut 230.000 telt, samt presenninger og bølgeblikktak for midlertidig husly, sier Havnelid.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tacloban

SÅRBARE: Bildet av Taclobans kystlinje, tatt 7. mai, bærer fortsatt preg av de enorme ødeleggelsene som stormen Haiyan førte med seg. Hjelpearbeidere sier at mye hjelp er kommet frem, men at det vil ta flere år å gjenreise områdene.

Foto: MARLON TANO / Afp

«Building back better», bygge hjem og bygninger som tåler mer enn før den tropiske stormen Haiyan traff Filippinene, har blitt myndighetenes slagord. Dette er nødvendig dersom Filippinene skal bli mer motstandsdyktig når neste storm treffer landet.

Ny regn- og tyfonsesong i juni

I gjennomsnitt treffer 20 tropiske stormer Filippinene hvert år.

– Det er bare et spørsmål om tid før det vil komme flere tyfoner på Filippinene. Hvis en stor tyfon skulle ramme de samme områdene nå, vil det potensielt kunne bli en mye større humanitær katastrofe enn vi så for seks måneder siden, sier Plan Norges generalsekretær, Olaf Thommessen.

Filippinene ligger i den tropiske klimasonen og er derfor svært utsatt for tropiske sykloner. En tyfon er en type tropisk syklon.

Artikkelen fortsetter under bildet

Filippinene Haiyan

TYFONENS ØYE: Bildet viser tyfonen Haiyan nærme seg Filippinenes fastland fra øst. I en hastighet på opp imot 270 km/timen og lavtrykk på 895 bar var den tropiske stormen Haiyan som traff Filippinenes fastland i november i fjor kategorisert som den kraftigste registrert på land gjennom tidene.

Foto: HANDOUT / Afp

Meteorolog Kristian Gislefoss beskriver en tropisk storm som et «ekstremt kraftig lavtrykk».

– En tyfon, eller tropisk storm, oppstår rett nord for ekvator slik som det gjorde i New Orleans og på Filippinene, og rager over enorme områder, sier Gislefoss.

Asiatiske Meteorologisk institutt opererer med ulike tall på hva som skal ha vært Haiyans maksimumshastighet. Ifølge Hong Kong Observatory skal maksimumshastigheten ha vært på 250 km/timen. På Filippinene ble det målt middelvind på over 300 km/t.

– I det som vi kaller for tyfonens øye er det faktisk helt stille. Men tyfonen beveger seg hele tiden, sier Gislefoss.

«Øyet» på stormen Haiyan raget over Filippinene sør for hovedstaden Manila.

Tyfonen Haiyan raser inn over Bantayan, Filippinene

ENORME MENGDER VANN: Her raser tyfonen Haiyan inn over Bantayan, Filippinene. Meteorolog Kristian Gislefoss beskriver tyfoner, eller tropiske stormer, som «ekstremt kraftig lavtrykk».

Foto: ABS-CBN / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt