Fikk dom på fire års fengsel i 2013

Amédy Coulibaly (32), som tok livet av minst fire personer i Paris, ble i 2013 dømt for et forsøk på å hjelpe en militant islamist til å flykte fra fengsel.

Politiet aksjonerte mot butikken der Amedy Coulibaly holdt gisler

Amedy Coulibaly drepte fire personer og mistet selv livet da politiet i går aksjonerte mot ham på den jødiske butikken, der han holdt gisler.

Foto: AP

Mannen som Amédy Coulibaly skulle hjelpe til å rømme heter Smaïn Aït Ali Belkacem. Han var en av hovedpersonene bak bombeangrepene i Paris i 1995, melder The Guardian.

Ifølge Le Monde ble Coulibaly dømt til fire år i fengsel i 2013, etter at terrorpolitiet i 2010 blant annet aksjonerte mot hans leilighet og fant ammunisjon til Kalashnikov-rifler. Coulibaly hevdet at han skulle selge ammunisjonen på gata, og ikke bruke den selv.

Coulibaly tok fredag livet av fire personer i en jødisk butikk før han selv også ble drept. Sammen med kjæresten, Hayat Boumedienne, er han nå også mistenkt for å stå bak mordet på en politikvinne torsdag.

Møtte Sarkozy

Coulibaly vokste opp i Grigny, en forstad til Paris, som den eneste sønnen av ti barn. Hans fengselskarriere begynte allerede som attenåring i 2001, da han første gang ble dømt for ran. Politiet mener at Coulibaly konverterte til islam da han i 2005 satt inne for væpnet ran.

Ett år senere slapp han ut og fikk arbeid i en Coca-Cola fabrikk. Jobben førte sommeren 2009 til et møte med Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, ifølge Le Parisien. Da Sarkozy skulle promotere arbeid for ungdom, ble det arrangert et møte mellom de to.

– Det kommer jeg til å glede meg over. Men sannheten er at Sarkozy ikke er noe særlig populær i disse områdene, eller blant ungdommen. Det er ikke noe personlig, det gjelder de fleste politikerne, sa Coulibaly til Le Parisien.

Nært forhold

Fire år tidligere hadde Coulibaly truffet Sharif Kouachi, som er en av de to brødrene som utførte angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo, og drepte tolv personer på onsdag. De to ble venner i det beryktede og overfylte Fleury-Mérogis fengselet sør for Paris.

Begge ble ivrige tilhengere av fransk-algeriske Djamel Beghal. Beghal var dømt for å planlegge et bombeangrep på den amerikanske ambassaden i Paris i 2001, og hadde bånd til Al Qaida, skriver The Washington Post.

Kjæresteparet Coulibaly og Boumedienne skal ha fått et nært forhold til Kouachi-brødrene.

Både Coulibaly og Kouachi-brødrene skal ha tilhørt nettverket Buttes-Chaaumont, som ønsket å radikalisere og rekruttere fransk ungdom til å krige i Irak på begynnelsen av 2000-tallet.

I løpet av aksjonen i Paris skal Chérif Kouachi ha ytret tilhørighet til Al Qaida, mens Coulibaly hevdet at han er medlem av IS (Den islamske staten).

SISTE NYTT

Siste nytt

Økende press på verdens største regnskog.

Lover å bevare regnskogen – hugger stadig mer

Avskogingen i Amazonas har økt med 76 prosent siden Jair Bolsonaro ble president i Brasil. Det sier den kjente miljøkommentatoren Marcio Astrini i et intervju med NRK