NRK Meny
Normal

– Målet er å rekruttere flere til ekstremisme

Terroristenes mål er langt mer avansert enn å krenke ytringsfriheten i Frankrike. Deres strategi er å rekruttere flere ekstremister, mener redaktøren i Vepsen.

Gjerningspersonene etter angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonene

Angrepet på Charlie Hebdo kan ha vært en del av en større strategi, mener redaktøren i Vepsen, Tor Back. Forfatteren Lars Akerhaug er uenig og tror ikke det er så komplisert.

Foto: Ap

– Strategien her er å hisse opp den franske befolkningen mot landets muslimer, sier Tor Bach, som er redaktør i det venstreorienterte nettmagasinet Vepsen.

Tor Bach, redaktør i Vepsen

Angrepet på ytringsfriheten er en del av en større strategi, mener redaktøren i Vepsen, Tor Bach.

Foto: Mojtaba Najafibayat / Vepsen

Han mener at det er blitt en konkurranse i europeiske medier om hvem som kan trykke flest mulig karikaturer etter at terrorister tok livet av tolv personer i satiremagasinet Charlie Hebdo på onsdag, men at dette er en naiv reaksjon.

Taktikk, eller ei

– Angrepet handler ikke kun om å krenke ytringsfriheten. Ekstremistene ønsker å få franskmennene til å drive muslimene inn i armene på seg selv, sier Bach.

Ved å skape større raseri mot muslimer vil muslimene føle seg mer marginaliserte, mer overkjørte, mer sinna. Da står ekstremistene og tar imot, forklarer Bach.

Forfatteren av boka «Norsk jihad», Lars Akerhaug, er ikke enig i at det nødvendigvis er en større plan bak angrepet i Paris enn nettopp å straffe journalistene.

Lars Akerhaug

Forfatteren Lars Akerhaug tror angrepet er motivert av å straffe de som krenker profeten.

Foto: Sturlason

– Man skal ikke tro at de gjør det kun av taktiske hensyn. De mener jo det de sier, de tror og mener at Vesten er i krig med islam og at karikaturtegningene er en hån mot profeten, som derfor skal straffes med døden, sier Akerhaug.

Avanserte strategier

Bach er ikke i tvil om at angrepet er en del av et større prosjekt, som handler om å danne et helt annet samfunn.

– Det er lett å si at dette er ondskap og at de hater oss for vår frihet, men dette er ikke fire skjeggete gubber som sitter ute ørkenen og tenker at de vil gjøre noe ondt, det er mye mer avansert og farlig enn som så, sier Bach.

Kun en tredjedel av Frankrikes fem millioner muslimer er opptatt av religion, men terroristenes mål kan være å skape en felles politisk identitet basert på misnøye, mener Vepsen-redaktøren.

Bach mener at terroristene angrep Charlie Hebdo fordi ytringsfriheten er et sterkt symbol for Vesten, samtidig som angrepet gir et signal til muslimer om at «vi slår tilbake mot dem som håner dere.»

Muslimer demonstrerer etter angrepet på Charlie Hebdo

Kun en tredel av muslimene i Frankrike er interesserte i religion. Mange frykter nå konsekvensene av angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / Afp

– Kan ha tosidig effekt

Lederen i Muslimsk Union i Agder, Akmal Ali, tror ikke at angrepet vil gjøre det enklere for ekstreme miljøer å rekruttere etter angrepet i Paris.

– Nei, tvert i mot. Jo mer det skjer av slike handlinger, jo klarere blir standpunktet mot terrorisme og mot ekstremister, sier Akmal Ali.

Han mener det er en klar trend at framstående personer i muslimske miljøer i Europa, klarere fordømmer slike angrep.

Akerhaug mener angrepet kan ha en tosidig effekt. Flere kan ta avstand, men et mindretall vil være positiv og støtte slike handlinger.

– Noe av hensikten er å vise handlekraft, og man vet at slike angrep styrker posisjonen til den terrororganisasjonen som eventuelt måtte stå bak, sier Akerhaug.

Bach tror at Frankrikes reaksjon på angrepet vil være avgjørende for om terroristene oppnår sitt mål eller ikke, og at den eneste måten å avverge mer ekstremisme på er et inkluderende samfunn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt