NRK Meny
Normal

Fidel Castro trekker seg

Revolusjonshelten og diktatoren Fidel Castro går av som Cubas president, 81 år gammel og etter 49 år ved makten .

Fidel Castro
Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Castro overlot makten imidlertidig til sin bror Raul etter at han måtte gjennomgå en større operasjon i juli 2006.

I dag sier han i en erklæring til det cubanske folk at han verken vil gå tilbake til president-vervet eller gjenoppta stillingen som leder for Cubas militære styrker.

Nett-TV: Se de nyeste bildene av Castro

Les svarene fra nettmøtet med Haakon Børde !

I desember sa president Fidel Castro sier at han ikke har til hensikt å holde på makten. Det er første gang den cubanske lederen snakker om sin politiske framtid siden han ble syk.

10 presidenter senere

Castro har vært Cubas leder siden han kom til makten som følge av revolusjonen i 1959.

Nett-TV: Joar Hoel Larsen om Castros avgang

Han bygget opp en kommuniststat så å si på dørstokken til USA, og har stått imot forsøkene fra 10 amerikanske presidenter på å kaste ham.

Den skjeggete revolusjonshelten ledet en hær av sigar-røykende geriljasoldater til seier over den USA-støttede diktatoren Batista i 1959.

Fidel Castro er ansett som en nådeløs diktator av motstandere og store deler av Vesten. Men i svært mange 3. verdenland er han beundret for å ha stått imot USA.

Skole og helse

Og ikke minst, han har bygget opp landets skolesystem og et imponerende helsevesen, der alle tjenester er gratis og nivået og kvaliteten er på høyde med de mest utviklede industrilandene.   

Nett-TV: Sist nyttår: Castro feires

Mens hans kritikere, med USA i ledelsen, godt støttet av flere hundre tusen cubanere som har flyktet fra øya, understreker at Castro har gjort Karibia-øya til en politistat og hans økonomiske handelspolitikk har ruinert Cuba.

Statsmannsrolle

Siden han ble bedre i mars i fjor etter en serie operasjoner, har han antatt en rolle som eldre statsmann og skrevet en lang rekke artikler om internasjonal politikk, spesielt miljøproblemer, og andre temaer.

Det var i fjor sommer at Castro overførte makten midlertidig til sin yngre bror Raúl da han måtte opereres for mageproblemer.

Fidel Castro og Ernesto "Che" Guevara

Fidel Castro og Ernesto 'Che' Guevara på 60-tallet.

Foto: - / AFP

Den karismatiske juristen og taleren hadde som mål å omforme Cuba til et likestilt samfunn på alle områder. I 1963 overlevde han den CIA-støttede invasjonen i Grisebukta, han har overlevd drapsforsøk, USAs lengste handels-embargo og sammenbruddet til sin viktigste støttespiller Sovjetunionen.

Nå får han gå av selv, helt av egen vilje, og årsaken er alder og ikke noe annet.  

Nettsiden der Castro meldte om sin avgang

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt