Hopp til innhold

Femstjernersbevegelsen vil ha riksrett mot Italias president

Leder Luigi Di Maio mener Italias president bør stilles for riksrett etter at Giuseppe Conte i 12. time ga opp å danne Italias første høyrepopulistiske regjering.

Italy Politics

Lederen for Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio, var rasende søndag kveld etter at Italias president Sergio Mattarella satte en stopper for Giuseppe Contes regjering.

Foto: Angelo Carconi / AP

– Jeg vil at denne institusjonelle krisen skal tas med til parlamentet og presidenten stilt for riksrett, sa Di Maio i et intervju søndag kveld med den italienske kringkasteren RAI, ifølge Reuters.

FILE PHOTO: Italy's newly appointed Prime Minister Giuseppe Conte speaks at the media at the end of a round of consultations with political parties at the Lower House in Rome

Giuseppe Conte ga søndag opp drømmen om å bli Italias neste statsminister.

Foto: Tony Gentile / Reuters

Et politisk drama utspiller seg nå i Italia. Giuseppe Conte skulle for kort tid siden presentere de ferske høyrepopulistiske ministrene for presidenten og folket – men så kom kontrabeskjeden: Conte har gitt opp.

– Jeg har gitt tilbake mitt mandat til å danne en regjering. Jeg gjorde alt jeg kunne for å gjennomføre denne oppgaven, sa Conte til pressen etter søndagens møte med presidenten.

Laster Twitter-innhold

Uenighet om ministerposter

Avgjørelsen om å trekke seg kom etter et møte med Italias president Sergio Mattarella i presidentpalasset i Roma søndag kveld.

GIKK IKKE: Italias president Sergio Marrarella snakker til media etter møtet med Italias utvalgte statsminister.

Foto: Fabio Frustaci / AP

Under møtet nektet presidenten å godkjenne euroskeptiske Paolo Savona som finansminister, fordi han mente utnevnelsen ville ha ført til uro i markedet og bekymring blant både italienske og utenlandske investorer.

Savona var industriminister i Italia på 90-tallet og er en sterk motstander av euroen som italiensk valuta.

Ikke godkjent

IKKE GODKJENT: Euroskeptiske Paolo Savona skal ikke ha blitt godkjent som finansminister av Italias president.

Foto: Luca Bruno / AP

Presidenten er kjent som en sterk forkjemper for EU, mens Conte på sin side er statsministerkandidaten til de to mest EU-skeptiske partiene i Italia.

Nå skal Mattarella ha innkalt Carlo Cottarelli, en tidligere seniorrådgiver i Det internasjonale pengefondet (IMF), til et møte i morgen, mandag.

Det kan tyde på at presidenten vil spørre ham om han vil lede en teknokratisk regjering.

Ligaen vil ha nyvalg: – I Italia bestemmer italienere

Regjeringsforhandlingene har pågått i Italia siden valget 4. mars. De to EU-skeptiske partiene Ligaen og M5S ble tidligere denne måneden enige om å danne regjering og nominerte Conte som sin statsministerkandidat.

– Vi var noen skritt fra å danne en regjering og ble stanset fordi det i vår regjering var en minister som har kritisert EU, sa Di Maio videre i intervjuet med RAI.

Artikkelen fortsetter under bildet

Italy's newly appointed Prime Minister Giuseppe Conte arrives for a meeting with the Italian President Sergio Mattarella at the Quirinal Palace in Rome

DISKUTERTE: Italias utpekte statsminister Giuseppe Conte møtte i formiddag Italias president Sergio Mattarella på Quirinal palasset i Roma.

Foto: Handout / Reuters

Tidligere søndag ettermiddag sa Matteo Salvini, lederen av det høyrenasjonalistiske partiet Ligaen i Italia, at koalisjonen av paritet hans og Femstjernersbevegelsen burde få lov til å velge selv hvilke ministre de ville ha.

Salvini har tidligere uttalt at Italia trenger et nyvalg om president Mattarella ikke aksepterer koalisjonsregjeringen.

Salvini

LA ITALIENERNE BESTEMME: Lederen av det høyrenasjonalistiske partiet Ligaen Matteo Salvini, skal ha mislikt at den italienske presidenten ikke godtok deres nominasjoner til regjeringen.

Foto: Flavio Lo Scalzo / AP

– Hvis vi oppnevner en minister som ikke er ønsket i Berlin, betyr det at vi har valgt rett. I Italia bestemmer italienere. I et demokrati, hvis vi fortsatt er et demokrati, er det bare en ting å gjøre, – la italienerne bestemme, sa Salvini mens møte pågikk.

De fleste politiske partier i Italia har sagt at de ikke vil støtte en eventuell teknokratisk regjering og derfor vil presse på å få til et nytt valg til høsten.

QUIZ: Hva kan du om Italia?

Kan italienerne håpe på stabilitet?

Urix forklarer: Hvem skal styre Italia?

SISTE NYTT

Siste nytt