Hopp til innhold

Fem punkter for å hindre menneskesmugling over Middelhavet

Bare i Libya tjener menneskesmuglere mellom 2 og 2,5 milliarder kroner i året. Nå forsøker Den islamske staten å ta mer og mer kontroll over det raskt voksende markedet.

Afrikanske imigranter i Libya

På en strand i Libya sitter flere tusen afrikanske og syriske flyktninger og venter på å bli fraktet over Middelhavet.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Christian Nellemann

Christian Nellemann har laget en 5-punktsplan for hvordan man kan løse flyktningkrisen.

Foto: - / AFP

FN regner med at rundt 60.000 så langt i år har forsøkt å krysse Middelhavet og mer enn 1800 av dem har mistet livet. Noe som er mer enn 20 ganger så mange som på samme tid i fjor.

En nytt storskalafenomen

De fleste kommer fra Syria, Eritrea, Nigeria og Somalia og i dag diskuterte FN om mulighetene for en militæroperasjon i Middelhavet mot menneskesmuglerne.

EU har sluttet opp om forslaget, som blant annet kan innebære at menneskesmuglernes båter blir senket før de får lagt ut fra Libya.

En som synes dette er en dårlig ide er Christian Nellemann ved Norsk senter for globale analyser.

– Det vi ser nå er helt nytt. En storskala flyktningoperasjon der mennesker, narkotika og våpen blir smuglet for flere hundre millioner dollar. Og for å løse det trenger man en helhetlig plan. EUs plan kan være en del av en større pakke, men først og fremst må man se på hva som skjer med flyktningene før menneskesmuglerne får tak i dem, sier Nellemann til NRK.

– Man må selvfølgelig gjøre noe med båtflyktningsituasjonen, men løsningen ligger ikke i de libyske farvann. Man er helt nødt til å ta tak i hovedårsaken og de kriminelleorganisasjonenes økonomiske grunnlag.

5-punktsplan

Nellemann og Global Initiativ har laget en 5-punktliste som de mener kan løse problemet:

  1. Bedre akuttsituasjonen for flyktninger i Libanon, Syria og Jordan ved å øke bistanden til beskyttelse av flyktningleirene betraktelig.
  2. Informere flyktninger om hvordan menneskesmuglere kan utnytte og misbruke dem til slavearbeid og farene for å dø på veien til Europa.
  3. Mer effektivt jobbe mot smuglernettverkene og sette inn arbeidet på knutepunkter i Libanon, Sinai, Egypt og Sudan. Spesielt bør man konsentrere seg om Sinai der det er ventet en stor flyktningstrøm fra Jemen.
  4. Forbedre etterretningen rundt flyktningrutene og knutepunktene i Nord-Afrika betraktelig. Jobbe med smuglernettverkene spesielt i opprinnelseslandene.
  5. Den eneste løsningen på lang sikt er å redusere antallet flyktninger fra konfliktsoner. Men på kortsikt er den beste måten å strupe finansiering til de kriminelle gruppene.

Må hjelpe i nærområdene

I Norge har det lenge vært en diskusjon om vi skal ta imot 10.000 syriske flyktninger eller ikke. Det er et sidespor, mener Nellemann.

– Det er fint om Norge vil hjelpe 10.000 flyktninger, men hvis man virkelig vil hjelpe så må man hjelpe flyktningene i nærområdene og spesielt se på flyktningrutene. Hvis man ikke setter inn de milliardbeløpene som trengs for å hindre mennesker i å begi seg ut på den farlige flukten så kan det hele ende opp i en storkrig og total kollaps.

SISTE NYTT

Siste nytt