NRK Meny
Normal

FBI stengte beryktet hackerforum

Amerikanske FBI har i samarbeid med myndigheter i 20 andre land infiltrert og stengt det internasjonale hackerforumet Darkode, og arrestert 28 personer.

Darkode stengt av FBI

Dette bildet møter alle som besøker nettstedet der Darkode opererte. USA har samarbeidet med 20 andre land, deriblant Sverige og Danmark.

Foto: Skjermbilde

Tolv personer er så langt siktet i USA, blant dem en 27 år gammel svenske.

– Vi har tatt knekken på et cyber-vepsebol som mange, også hackerne selv, trodde var ugjennomtrengelig, heter det i en uttalelse fra FBI.

Brukerne av Darkode skal ha brukt forumet til å dele og selge programvare, informasjon om sikkerhetshull og forslag til hackerangrep.

Denne informasjonen var passordbeskyttet, og man måtte anbefales av en eksisterende bruker for å bli medlem. Nye medlemmer måtte også oppgi en «CV» for å vise hva de kunne bidra med, skriver BBC.

– Darkode utgjorde en av de mest alvorlige truslene mot datasikkerheten i USA og resten av verden, og var verdens mest sofistikerte engelskspråklige forumet for kriminelle hackere, sier statsadvokat David Hickton.

– Brukt av Sony-hackere

I løpet av etterforskningen, som fikk navnet «Operation Shrouded Horizon», anslo FBI at forumet hadde opptil 300 brukere.

Blant dem skal flere ha vært medlemmer av hackergruppen Lizard Squad, som tidligere har hevdet å stå bak angrep på Sony, Microsoft og flere sosiale medier.

«FBI fokuserte hovedsakelig på Darkode-medlemmene som var ansvarlige for å utvikle, distribuere, tilrettelegge og støtte de mest notoriske og komplekse planene for cyberkriminalitet,» heter det i FBIs uttalelse.

USA samarbeidet med Australia, Bosnia, Brasil, Canada, Colombia, Costa Rica, Danmark, Finland, Israel, Kroatia, Kypros, Latvia, Makedonia, Nigeria, Romania, Serbia, Sverige, Storbritannia og Tyskland.

Ifølge FBI er det tidenes største koordinerte internasjonale aksjon i mot et kriminelt nettforum.

Politiet i Storbritannia opplyser samtidig at de har ransaket en adresse i Skottland, og at de allerede har arrestert fem andre brukere av forumet, skriver BBC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt