NRK Meny
Normal

Facebook og Instagram var nede i nesten en time - avviser hacker-påstander

De to store sosiale medier-gigantene hadde tekniske problemer tirsdag morgen, men avviser at årsaken var hacker-angrep.

Facebook er nede

STORE PROBLEMER: Facebook er et av verdens mest brukte nettsteder, men tirsdag morgen reagerte en hel verden på at det sosiale mediet ikke fungerte.

To av verdens største sosiale medier, Facebook og Instagram, var nede tirsdag morgen over store deler av verden. Det har også blitt meldt at sjekke-appen Tinder og andre sosiale medier med tilknytning til Facebook ikke fungerte.

Instagram nede

OGSÅ NEDE: Instagram, som har flere hundre millioner brukere verden over, over fungerte heller ikke tirsdag morgen.

Nyheten har gått som en farsott på Twitter, hvor brukere over hele verden har meldt om de store problemene.

Avviser hacker-påstander

Gruppen Lizard Squad, som sier de stod bak et hacker-angrep på Malaysian Airlines mandag, påstår på Twitter at de er ansvarlige for de tekniske problemene på de sosiale mediene, som har rammet millioner av brukere verden over.

Laster Twitter-innhold

Med påstanden blir kontant avvist av Facebook.

«Dette var ikke et resultat av et angrep fra en tredjepart, men skjedde i stedet fordi vi gjorde en endring som berørte vårt konfigurasjonssystem. Vi jobbet raskt for å løse problemet, og begge tjenestene er nå 100 prosent tilbake for alle», sier en talsperson for Facebook til NRK via epost.

Ønsker trolig oppmerksomhet

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim sier til NRK at det høres usannsynlig ut at hacker-gruppen har klart å ta ned de hundretusener av servere som Facebook har over hele verden.

– En gruppe som de ville aldri klare å ta ned alle serverne på en sånn massiv måte, sier han.

Thorsheim mener at årsaken til at hacker-gruppen påstår å stå bak de tekniske problemene, mest sannsynlig er et ønske om medieoppmerksomhet.

– Lizard Squad har uttalt at de er tilhengere av IS og her var det optimistisk å få oppmerksomhet for å få ut sitt påståtte politiske budskap, på samme måte som at andre ville benyttet muligheten hvis den var der, til å stå frem i rampelyset de også, sier han.

Nede i nesten en time

De første meldingene om de sosiale medienes tekniske problemene kom like etter klokken syv, og først rundt en time senere kunne brukerne av mediene logge seg inn igjen.

«Beklager, noe gikk galt. Vi jobber med det og vi vil fikse det så fort vi kan», skrev Facebook på sine nettsider tidligere i dag, melder Jerusalem Post.

Facebook-eide Instagram var også klar over de tekniske problemene, og sa like før klokken åtte at de jobbet med å løse problemene, melder nyhetsbyrået Ap på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt