Hopp til innhold

Farmasi-gigant i USA dømt etter opioid-epidemi

Farmasi-giganten Johnson & Johnson er dømt til å betale mer enn fem milliarder i erstatning etter opioid-krisen. Overdoser av medisiner har ført til flere dødsfall enn trafikkulykker i USA de siste årene.

Melania Trump

USAs førstedame Melania Trump har gjort kampen mot heroin og opioider til en av sine fanesaker. Her i møte med Megan Pawley, som har vært avhengig, og hennes fire måneder gamle sønn Huck ved the Cabell-Huntington Health Department i West Virginia i juli.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Hvert syvende minutt dør en amerikaner av overdose.

Veiene dit er sammensatte, men de siste tiårene har nedturen for svært mange amerikanere startet med smerter og en resept hos legen. Resepten har gitt tilgang til opioider.

Resultatet har vært katastrofalt.

Tidligere ble smertestillende medikamenter med opioider kun gitt til kreftpasienter eller i livets siste fase fordi de er sterkt avhengighetsskapende. Siden 1990-tallet har dog opioider likevel blitt løsningen for mange smertepasienter i USA, etter sterkt press fra farmasigigantene.

Nå fører opioidoverdoser til flere dødsfall enn trafikkulykker.

Spørsmålet er om produsentene kan stilles til ansvar for det som omtales som en «narko-epidemi», og som fikk president Donald Trump til å erklære en nasjonal helsekrise i 2017.

Og dommer Thad Balkman ved en domstol i Oklahoma avsa i dag dom mot farmasigiganten Johnson & Johnson.

– Selskapet markedsførte i årevis opioider på en agressiv måte, og bagatelliserte risikoen, sa dommeren, som ila selskapet en erstatning på 572 millioner dollar - mer enn fem milliarder norske kroner.

Trump

President Donald Trump og førstedame Melania Trump under et møte i Det hvite hus om opioidkrisen 12. juni. Kampen mot narko-epidemien er en fanesak for presidentparet.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Har kostet USA 500 milliarder dollar

Saken i dag er den første i en lang rekke lignende saker mot Johnson & Johnson og andre farmasøytiske selskaper i andre delstater i USA.

Bruken av opioider har de siste ti årene tatt flere liv i USA enn andre verdenskrig og Vietnamkrigen til sammen.

Per 2015 hadde krisen kostet USA 500 milliarder dollar.

Johnson & Johnson er et av selskapene som har produsert de sterke smertestillende pillene som har skapt en avhengighetskrise i USA de siste årene.

Oxycodone

Oxycodone er et av produktene som har ført til avhengighet hos amerikanske pasienter.

Foto: Keith Srakocic / AP

Nasjonal helsekrise

Mange lokalsamfunn er sterkt rammet av avhengighetskrisen, særlig i fattige områder som Appalachene der Trump vant tilliten til mange amerikanere under presidentvalget i 2016.

Trump leverte raskt ved å erklære en nasjonal helsekrise høsten 2017. Siden har førstedame Melania Trump gjort kampen mot «narko-epidemien» til en fanesak.

– Vi har mulighet til å være generasjonen som vil gjøre slutt på opiat-epidemien, sa president Donald Trump da han erklærte krisen i 2017.

Demo

«De skulle ha vært her sammen med oss», står det på plakatene med bilder av de døde til pårørende utenfor en rettssal i Boston 2. august, der selskapet Purdue Pharma er på tiltalebenken for sin rolle i den nasjonale helsekrisen.

Foto: Charles Krupa / AP

Innrømmet å ha feilinformert leger

Det mest kjente opioid-medikamentet er Oxycontin, som produseres av det amerikanske selskapet Purdue Pharma.

Det er gått over ti år siden Purdue Pharma innrømmet at de hadde feilinformert leger og pasienter om virkningen av medikamentet Oxycontin.

Likevel har produksjonen fortsatt.

Mange av dem som er blitt avhengig av Oxycontin, Vicodin og lignende midler, har gått videre til ulovlige stoffer som heroin og fentanyl. Misbruket har splittet familier og gjort barn foreldreløse.

OxyContin

Mange av dem som er blitt avhengig av Oxycontin, Vicodin og lignende midler, har gått videre til ulovlige stoffer som heroin og fentanyl.

Foto: George Frey / Reuters

Amerikansk familie tjente seg styrtrike

Den amerikanske Sackler-familien bak selskapet Purdue Pharma hadde tjent store summer på pillene. I 2007 måtte de betale en bot på 634 millioner dollar, etter å ha sagt seg skyldig i å ha fortsatt å produsere og selge medisinen, selv om de forsto at den var sterkt avhengighetsskapende.

Før den seks uker lange rettssaken mot Johnson & Johnson i Oklahoma startet i mai, inngikk delstaten et forlik med Purdue Pharma, til en verdi av 270 millioner dollar.

I Boston pågår også en rettssak mot selskapet om deres rolle i avhengighetskrisen.

Det israelskeide selskapet Teva må også ut med 85 millioner dollar i Oklahoma.

Johnson og Johnson selv avviser dommen og kaller rettsavgjørelsen for mangelfull.

– Det var ikke Janssen ( et underbruk av Johnson og Johnson red.) som skapte krisen i Oklahoma, og dommen slår heller ikke fast dette skriver visepresidenten i selskapet Michael Ullmann i en skriftlig uttalelse.

SISTE NYTT

Siste nytt