Hopp til innhold

Erna Solberg: – En velfortjent fredspris til en leder med stort mot

Statsminister Erna Solberg håper tildelingen av årets Nobels fredspris til Colombias president Juan Manuel Santos kan være en inspirasjon for partene i de videre fredsforhandlingene i landet.

Statsminister Erna Solberg kommenterer Nobels fredspris utenfor Statsministerens kontor fredag. Colombias president Juan Manuel Santos ble kunngjort som vinner av Nobels fredspris for 2016.

– Jeg gratulerer president Santos med fredsprisen. Den går til en leder som har vist stort mot ved å sette seg ved forhandlingsbordet for å få slutt på Latin-Amerikas lengste konflikt. Han har vist stor utholdenhet i det arbeidet, hvor det har vært vanskelige problemstillinger og krevende diskusjoner, sier Erna Solberg.

– Denne prisen er også en honnør til alle ofrene for de lidelsene det colombianske folk har opplevd.

Solberg står med en fredsdue-figur i hånden, som hun har fått av president Santos under et tidligere møte.

– Den skal jeg ta med meg. Det er fortsatt håp for det colombianske folk. Det er fortsatt mulig å finne en løsning, og jeg håper fredsprisen kan være en inspirasjon i de videre fredsforhandlingene, sier Solberg.

– Folket har ikke sagt nei til fred

Fredssamtalene mellom regjeringen og FARC-geriljaen har pågått på Cuba siden 2012, med Norge som tilrettelegger.

Målet var å komme frem til en fredsavtale som kunne få slutt på den 52 år lange borgerkrigen i Colombia. Over 220.000 mennesker har mistet livet, og over 6 millioner mennesker er drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten.

– Det er en velfortjent pris og helt i ånden for en fredspris. Fredsprisen er en honnør til den innsatsen som har vært gjort av en leder som har tatt på seg ansvaret for å få partene til forhandlingsbordet. Denne konflikten har vart altfor lenge, sier Solberg.

Partene lyktes med å komme frem til en avtale, og president Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño signerte fredsavtalen i slutten av september.

Men bare en uke etter signeringen skulle colombianske velgere stemme over hvorvidt de godtar forhandlingsresultatet eller ikke. Et knapt flertall vendte tommelen ned: 50,2 prosent av dem som stemte, stemte mot avtalen.

President Santos erkjente nederlaget, men lovet å fortsette arbeidet for fred, og partene har gått tilbake til forhandlingsbordet.

– Folket var ikke fornøyd med alle delene av avtalen. Men det er ikke slik at folket har sagt nei til fred, de har bare sagt nei til den ene forhandlingsløsningen, sier Solberg.

Brende: – Håper prisen setter søkelys på ofrene

Også utenriksminister Børge Brende er glad for tildelingen av årets Nobels fredspris.

– Jeg er glad for at Nobelkomiteen har satt søkelyset på situasjonen i Colombia. Etter 52 år med væpnet konflikt har Santos vært en av dem som har spilt en avgjørende rolle for å få på plass en våpenhvile og forsøke å få til en fredsavtale, sier Brende.

– Det gjenstår å se hvilken betydning fredsprisen får, men jeg håper denne prisen setter søkelyset på ofrenes situasjon i Colombia. Vi vet at det er mange som har lidd i over 50 år på grunn av denne konflikten.

Børge Brende og Juan Manuel Santos tar hverandre i hendene

MØTTES I NORGE: Utenriksminister Børge Brende og Colombias president Juan Manuel Santos møttes blant annet før åpningen av Oslo Forum på Losby Godt i fjor sommer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Må ikke glemme FARCs innsats

Fredsforhandlingene i Colombia har vært ansett som en sterk favoritt til å få årets fredspris, men mange har ment at det ville være naturlig å premiere president Santos sammen med FARC-leder Londoño.

– Det er et komplisert bilde vi står overfor i Colombia. Det er ikke tvil om at Santos' lederskap er helt avhengig av at også dem som stemte nei i folkeavstemningen, blir med i en dialog fremover for å finne nye løsninger. Og vi må ikke glemme FARC-geriljaen, som etter over 50 år har lagt ned våpnene og har sagt at de vil bidra i fredsprosessen, sier Brende.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger