NRK Meny
Normal

Får grønt lys for Irak-aksjon

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen godkjenner regjeringens planer om en militæraksjon mot kurdiske opprørere i Nord-Irak.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan
Foto: BURHAN OZBILICI / AP

Les også: Ber om væpnet aksjon i Irak

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan har varslet at regjeringen vil ta alle midler i bruk for å slå ned opprøret i de kurdiske områdene, men har også sagt at det neppe blir aktuelt å sende soldater over grensa med det første.

Med vedtaket i nasjonalforsamlingen har regjeringen nå fullmakt til å sende styrker inn i Irak når de selv finner tiden moden.

 

 

 

Nasjonalforsamlingen godkjente i dag planene med 507 mot 19 stemmer, og ga dermed regjeringen mandat til å gjennomføre militæraksjoner over grensa til Irak i ett år fremover.

 

Regjeringen får selv velge tidspunktet og omfanget for operasjonene.

Vedtaket understreker at aksjonene kun skal rettes mot tilhengere av den kurdiske separatistbevegelsen PKK, som regjeringen beskylder for å organisere angrep mot Tyrkia fra Nord-Irak.

Kort tid etter avstemningen kom USAs president George W. Bush med en sterk oppfordring til Tyrkia om ikke å sette i gang en større militæraksjon i Irak.

- Vi gjør det veldig klart overfor Tyrkia at vi ikke tror det er i deres interesse å sende flere styrker inn i Irak, sa Bush på en pressekonferanse i ettermiddag.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt