Hopp til innhold

Oppdaget flere tusen år gamle tunneler under berømt tempel

En gruppe arkeologer har ved hjelp av et lite robotkjøretøy oppdaget tre nye tunneler under Quetzalcoatl-tempelet i Mexico.

Quetzalcoatl

Quetzalcoatl-tempelet er blant annet kjent for solpyramiden og månepyramiden, og arkeologer har undersøkt området i snart hundre år.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters

Arbeidet foregår dypt under bakken i Teotihuacán-ruinene i Mexico, nærmere bestemt under Quetzalcoatl-tempelet.

Roboten «Tlaloc II» har brukt flere måneder på å utforske tunnelene under bakken rundt den berømte solpyramiden, og mandag nådde den enden av en hittil uutforsket tunnel.

Der hadde arkeologene håpet å finne et rom, muligens et gravkammer, men bildene som kom fra «Tlaloc II» viser tre nye åpninger, melder Reuters.

Prosjektleder Sergio Gomez forteller at roboten foreløpig ikke kommer seg inn fordi store mengder gjørme blokkerer åpningene, men at de er sikre på at de er i ferd med å oppdage noe stort.

– Den store mengden gjenstander vi har funnet i løpet av utforskningen tyder på at dette er noe veldig viktig, men vi vet fortsatt ikke hva som er der inne, sier han.

Roboten «Tlaloc II» har brukt flere måneder på å utforske tunnelene under bakken rundt den berømte solpyramiden i Mexico.

VIDEO: Se «Tlaloc II» i aksjon.

Tunnelåpningen kom først til syne i 2003, da kraftig regn skylte bort jordmassene og avslørte en liten åpning ved bunnen av pyramiden.

Den tre fot lange roboten er utstyrt med videokamera og en mekanisk arm, slik at den kan fjerne hindringer på veien gjennom de trange tunnelene.

«Tlaloc II» er oppkalt etter aztekernes regngud, og ble først senket ned under bakken for å finne ut om det var trygt for mennesker å utforske tunnelene.

Urørt i minst 1800 år

Sergio Gomez

Sergio Gomez tror tunnelene skjuler store oppdagelser.

Foto: Reuters

Store mengder offergaver ble trolig kastet inn i tunnelen før åpningen ble forseglet for rundt 1800 år siden, skriver Live Science.

Gomez og resten av teamet har funnet nesten 50.000 gjenstander av jade, stein og keramikk, samt drikkebegere av en type som aldri har blitt funnet i området før.

Hypotesen til Gomez og de andre arkeologene er at åpningene leder til gravkamrene til noen av herskerne fra Teotihuacáns glansdager.

Levningene vil i så fall ha ligget urørt i nesten 2000 år. Arkeologer har undersøkt stedet i snart 100 år, men fortsatt vet man svært lite om den sosiale strukturen i storbyen, som trolig ble forlatt da aztekerne kom på 1300-tallet.

Man regner med at Teotihuacán var et politisk og religiøst sentrum som nådde sitt høydepunkt med 150.000 innbyggere rundt år 500.

Teotihuacán var trolig en av de største og mest innflytelsesrike byene på kontinentet, men man har aldri funnet noen levninger eller avbildninger av menneskene som satt ved makten.

Les også: Skjult mayaby funnet under jungel

Sergio Gomez

Prosjektleder Sergio Gomez viser frem bilder av tunnelen til pressen.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters

Håper å finne gravkammer

Arbeidet med å utforske tunnelen startet i 2009, og allerede året etter sa Gomez at det var flere tegn på at den ledet til et viktig gravkammer, skriver Daily Mail.

– Jeg tror at denne tunnelen var et sentralt element, som resten av det seremonielle komplekset ble bygget rundt. Dette var det helligste stedet, og det er en stor mulighet for at vi vil finne levningene av dem som hersket over Teotihuacán i det sentrale kammeret, sier Gomez.

Quetzalcoatl-tempelet har kunnet by på flere oppsiktsvekkende oppdagelser. På 1980-tallet fant arkeologer en massegrav med våpen og levninger av rundt 200 krigere dypt inne i tempelet.

Krigerne hadde fått hendene bundet bak ryggen, noe som tyder på at de ble ofret.

Les også: Minikamera avslørte 1500 år gamle Maya-hemmeligheter
Les også: Fant eldgammelt gravkammer i Mexico

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt