Minikamera avslørte 1500 år gamle Maya-hemmeligheter

Arkeologer har frigitt unike bilder fra innsiden av et 1500 år gammelt gravkammer i mayabyen Palenque sør i Mexico.

Ved hjelp av et lite, fjernstyrt kamera har arkeologene fått se innsiden av et gravkammer under pyramidekomplekset som har fått navnet Southern Acropolis, skriver nyhetsbyrået AP.

Gravkammeret ble oppdaget i 1999, men på grunn av den ustabile pyramiden på toppen har det vært umulig å ta seg inn. Løsningen ble å senke et lite kamera ned gjennom en 15 centimeter bred sjakt.

De første bildene, som ble frigitt torsdag, viser et tilsynelatende intakt gravkammer med offergaver og blodrøde veggmalerier med ni svartmalte figurer.

Kammeret dekker omtrent fem kvadratmeter, og har et lavt, buet tak.

Arkeologene anslår at det ble bygget mellom år 431 og 550, og tror den ble laget for Palenques grunnlegger, K'uk' Bahlam I.

Les: Fant eldgammelt gravkammer i Mexico
Les: Skjult mayaby funnet under jungel

Kan ha vært kongelig gravplass

Arkeologene håper nå å finne levninger etter mennesker. Arkeolog Martha Cuevas sier til AP at de foreløpig ikke har funnet tegn til menneskerester, men rester av smykker og kostymer tyder på at en begravelse har funnet sted i nærheten.

Gravkammeret ligger ikke langt unna det berømte tempelet der graven til mayakongen Pakal ble funnet på 1950-tallet. Der fant arkeologene en tungt utsmykket sarkofag, noe som mangler i det nyoppdagede gravkammeret.

«Det er veldig sannsynlig at beinrestene ligger på steingulvet,» heter det i en pressemelding fra det mexicanske instituttet for antropologi og historie (INAH).

Ifølge Cuevas kommer oppdagelsen uansett til å bidra med ny informasjon om de tidlige herskerne i mayariket, og arkeologene mener gravkammeret kan være en del av et større kompleks.

– Alt dette får oss til å tro at dette anlegget ble brukt som en kongelig gravplass i denne perioden, sier Cuevas.

Mayabyen Palenque i Mexico

Palenque regnes som en viktig by i det vestlige mayariket.

Foto: HO / Reuters

– Et viktig funn

Palenque anses som en relativt viktig by tidlig i mayarikets historie, men mange av bygningene ble utilgjengelige da riket vokste seg større og nye monumenter ble bygget oppå de gamle.

– Dette er et viktig funn for Palenque, og for forståelsen av tidlig klassisk mayahistorie og rikets politikk. Delvis fordi de senere herskerne utvidet bystatene ved å bygge over templene til forfedrene sine, slik at det ble veldig vanskelig å komme til, sier Susan Gillespie ved universitetet i Florida.

De senere herskerne over mayariket skal ha vært ekstremt opptatt av Palenques historie, men arkeologiske funn fra de tidligere periodene er svært sjeldne.

Mayakulturen hadde trolig sin storhetstid mellom år 250 og 900, da de kontrollerte store deler av Mexico, Guatemala og Belize.

Les også: Vulkanaske løsningen på mayamysterium
Les også: Er dette El Dorado?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt