Fant eldgammelt gravkammer i Mexico

Arkeologer i Mexico har funnet et gravkammer som kan være opptil 2700 år gammelt under en pyramide sør i landet.

Gravkammer i en pyramide i Mexico

En mann i 50-årene, muligens en yppersteprest, ble begravet under pyramiden.

Foto: Bruce Bachand / Ap

Funnet kan være det eldste i sitt slag som noen gang er dokumentert i Mesoamerika, skriver The Guardian.

Gravkammeret ble funnet i et område som i sin tid tilhørte Zoque-indianerne i Chiapa de Corzo, sør i delstaten Chiapas.

Kukulkan-pyramiden i Chichen Itza

Gravkammeret kan være 1000 år eldre enn mayaruinene i Chichen Itza.

Foto: VICTOR RUIZ / REUTERS

Ifølge arkeologen Emiliano Gallaga stammer gravkammeret trolig fra mellom år 500 og 700 f.Kr.

– Vi tror dette er en av de tidligste oppdagelsene som viser bruken av en pyramide som et gravkammer, og ikke bare som et religiøst sted eller et tempel, sier Gallaga.

Graven kan være nesten 1000 år eldre enn de velkjente mayaruinene i Palenque og Chichen Itza. Gravkammeret til mayakongen Pakal ble utgravd i Palenque i 1952.

Kan ha vært yppersteprest

Levningene etter en kvinne som ble funnet i et gravkammer i Mexico

Dette skjelettet skal ha vært en kvinne i 50-årene.

Foto: Bruce Bachand / Ap

Gravkammeret inneholdt levningene av en mann i 50-årene, som ble begravet sammen med jade- og perlesmykker, krukker og andre prydgjenstander. Han hadde også en utsmykket begravelsesmaske over ansiktet.

Han var trolig en yppersteprest eller en annen type autoritetsfigur i Chiapa de Corzo, som skal ha vært en fremtredende bosetning i området.

Skjelettet til det som ville vært et ett år gammelt barn var lagt over mannen, mens en 20 år gammel mann ser ut til å ha blitt kastet ned i graven, muligens som et offer.

Arkeologene fant også levningene til en kvinne 50-årene i et mindre gravkammer ved siden av.

Skulle studere byggeformen

Arkeologene begynte først å grave i jorden rundt pyramiden i april for å studere byggeformen. Pyramidene i Mesoamerika ble vanligvis bygget lagvis.

Da arkeologene i forrige uke støtte på en vegg der steinene så ut til å vende innover, fant de gravkammeret omtrent sju meter under der pyramidespissen ville ha vært.

Førkolumbiske kulturer bygget vanligvis pyramider som symboler på en overgang mellom underverdenen og himmelen, der toppen av bygningen ofte ble brukt som et tempel.

Les også: Er dette El Dorado?

Vil utforske flere pyramider

Flere av smykkene i gravkammeret skal stamme fra Guatemala og andre deler av Mexico, og noen av krukkene i gravkammeret likner gjenstander fra Olmec-folket, en av de første kjente sivilisasjonene i området.

Olmec-pyramidene er ikke utgravd, og nå mener arkeologene at det nye funnet kan tyde på at det finnes gravkamre også i disse pyramidene.

– Olmec-bosetningene har ikke blitt utforsket i den dybden de fortjener. Det er fullt mulig at denne typen gravkamre kan finnes også her, sier arkeologen Lynneth Lowe til nyhetsbyrået AP.

Til tross for at gravkammeret i Chiapa de Corzo ligger i området der mayafolket holdt til i flere tusen år, tror ikke arkeologene at de praktiserte den samme typen begravelser som Zoque- eller Olmecfolket.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt