NRK Meny
Normal

Fant 212 kilo elfenben på et kontor i Paris

Organiserte nettverk forsøker stadig å smugle inn elfenben til Europa. Fransk tollvesen beslagla nylig over 350 kilo elefanttenner.

Støttetenner beslaglagt

350 kilo elfenben har blitt beslaglagt i Frankrike etter at de avslørte et stort nettverk som driver med smugling av de ettertraktede elefanttennene.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Dette er det største beslaget på elfenben på ti år i Frankrike, skriver AFP.

– Vi har med organiserte nettverk å gjøre, som sakte, men sikkert utrydder afrikanske elefanter, sier Helene Crocqueville, direktør ved tolltjenesten.

Smuglervarene ble beslaglagt i to forskjellige saker. Tollerne ble tipset om nettverket i september under en veitransportsjekk da de fant fire elefanttenner i en bil.

Videre etterforskning ledet dem til en fransk-vietnamesisk forretningsmann i Paris som skjulte 212 kilo elfenben i paller kontoret sitt. Mannen driver et selskap som selger skjønnhetsprodukter og antikviteter, og det er gjennom dette firmaet han har organisert smuglingen av elfenben, skriver AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elefant drept av krypskyttere som har tatt støttennene

Viltvoktere finansiert av UNEP kom over dette elefantkadaveret som er felt av kongolesiske krypskyttere. Støttennene er fjernet.

Foto: UNEP (CC BY-NC-SA 2.0)

Truer bestanden

Flere land i Asia anser elfenben som et tegn på status og blant annet er Vietnam et stort marked for ulovlig elfenben som smugles ut av Afrika. Lagos regnes nå for å være det aller største markedet, ifølge organisasjonen Save the Elephants i Kenya.

Det ettertraktede elfenbenet brukes til å lage statuer, armringer og smykker for salg til turister. Elefanttennene er en god inntektskilde for både organiserte kriminelle og militsgrupper i Afrika.

Det fører til en voldsom nedslakting av dyrene som truer bestanden. Elefantene i Kongo og andre deler av Sentral-Afrika er svært utsatt for krypjakt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elfenben i Zimbabwe

En ansatt ved Zimbabwe National Park holder en elefanttann under en omvisning av landets elfenbenslager i Harare forrige uke.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Halv million elefanter igjen

I Afrika finnes det nå mellom 450.000 og 500.000 elefanter, men flere enn 30.000 elefanter blir drept hvert år på grunn av stor etterspørsel på elfenben, spesielt i Asia der rå elefanttenner selges for 8000 kroner kiloen.

Krypskytternes inntekter går blant annet til finansiering av terror og krig, og truer ikke bare framtiden for elefanter, men også sikkerheten i Afrika, skriver Sav the Elephants på sine nettsider.

I en ny FN-rapport trekkes krigen i Kongo det fram som et eksempel på hvordan plyndring av naturressurser truer fred, sikkerhet og utvikling.

På 1970-tallet fantes det rundt 1,3 millioner elefanter i Afrika. FN har fordømt all handel med elfenben fra truede dyrearter siden 1989.

Elfenben i Kina

Seks tonn elfenbein i form av ornamenter og støttetenner ble i 2014 destruert av myndighetene i den kinesiske byen Dongguan. Dyrevernere roste Kina for på denne måten å sende et signal om at den omfattende handelen av slike varer er ulovlig. Kina er det største markedet for elfenben som smugles ut av Afrika.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt