Brenner elfenben verdt 800 millioner i protest

Kenyas president Uhuru Kenyatta satt i dag fyr på 105 tonn med beslaglagt elfenben fra elefanter og nesehorn, og bålene vil brenne i flere dager. Det er bare ett problem.

Elfenben for over 800 millioner brenner i Kenya

Elfenben for over 800 millioner kroner ble i dag satt fyr på i Kenya.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Kenyanske myndigheter har lenge drevet en kamp mot ulovlig omsetting av elfenben og jakt på elefanter og nesehorn i landet.

Dagens båltenning er derfor en symboltung markering av deres kamp for å få på plass et totalforbud i verden mot snikskyting og omsetting av de etterspurte støttennene.

– Ingen skal kunne tjene penger på denne handelen, for den betyr bare død for våre elefanter og vår naturarv, sa Kenyatta før han satt fyr på de første elfenbenene.

Problemet

Det er bare ett grunnleggende problem med dagens markering:

– Elfenbein brenner ikke, sier pyrotekniker Robin Hollister, som har ansvar for bålene.

– Hvis du prøver å sette fyr på det med en fyrstikk eller ved å kaste det inn i et bål, vil ikke det funke, tilføyer han.

Verdt 800 millioner

Like ved de elleve haugene med støttenner som ligger klare på savannen utenfor Kenyas hovedstad, står en tank med flere tusen liter brennstoff. En blanding diesel og parafin skal gjøre jobben lettere, men det er ventet å ta flere dager å kremere støttennene.

– Tross alt er det et show, brenningen er nødt til å være symbolsk, sier Hollister.

Fortsatt er det mellom 450.000 og 500.000 elefanter i Afrika, men snikskyttere dreper rundt 30.000 hvert år for å møte etterspørselen i Asia, der elfenbeinet selges for 1.000 dollar (8.200 kroner) per kilo. På svartebørsen kunne 105 tonn elfenbein blitt omsatt for over 800 millioner kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt