Far og datter i maktfeide etter vits om jøde

Etter en uttalelse som tolkes som et antisemittistisk ordspill, krangler far og datter Le Pen for åpen scene om hvor ytterliggående partiet bør være.

FRANCE-POLITICS-CRIME-

Hele 82 prosent av Nasjonal Fronts velgere føler de politisk står nærmere Marine Le Pen enn Jean Marie Le Pen, ifølge en meningsmåling publisert torsdag. - Min strategi kan sies i én setning: Få Nasjonal Front til å seire for å få Frankrike til å seire, sier Marine Le Pen.

Foto: Miguel Medina / Afp

– Om han protesterer mot Nasjonal Fronts politiske linje, kan han, som andre, finne en motkandidat mot meg, sier Marine Le Pen om sin fars kritikk av hvordan hun leder Nasjonal Front.

Vane for å provosere

Marine Le Pen har gitt det franske høyrenasjonalistiske partiet Nasjonal Front historisk popularitet etter hun tok over partiledelsen av sin far, Jean Marie Le Pen i 2011.

Forrige suksess kom i mai, da partiet ble Frankrikes største representant i EU-parlamentet. Datteras uttalte mål om å «avdemonisere» partiet, pekes på av franske forskere som en av de viktigste årsakene til at velgerne strømmer til partiet.

Flere har tolka den nye strategien dit hen at «demonen» i realiteten er den tidligere partilederen, Jean Marie. Krigsveteranen fra frigjøringskrigen i Algerie har flere rasismedommer mot seg, og en vane for å provosere.

Nedarvingen av lederskapet ble velsignet av Jean Marie i 2011, men nå ser det ut til at det nære forholdet mellom far og datter har kjølnet.

Åpent brev til datteren

FRANCE-POLITICS

Franske SOS Racisme demonstrerte utafor Nasjonal Fronts hovedkontor mandag for to uker siden, etter at Jean Maries videologg

Foto: Alain Jocard / Afp
Jean Marie le pen brev

Jean Marie Le Pens åpne brev til sin datter, lederen av Nasjonal Front.

Foto: Skjermdump

Det hele startet med et blogginnlegg publisert for to uker siden, der Jean Marie uttalte seg om flere musikeres kritikk av Nasjonal Front. Blant annet fra jødiske Madonna, som partiet har saksøkt, og den franske jødiske visesangeren Patrick Bruel.

Jean Marie uttalte lattermildt at man skulle lagt dem i en ovn. Dette ble tolket som en antisemittistisk referanse til nazistenes brenning av jøder.

Selv mener han seg feiltolket, men datter og nåværende partileder Marine Le Pen mener uttalelsen var en «politisk feil» og valgte å fjerne bloggen.

Det provoserte Jean Marie, æresmedlem i partiet og dets eneste leder siden partiet ble stiftet i 1972. Han reagerte med å publisere et åpent brev til datteren. Der spør han retorisk om hun føler at hun har autoritet til å straffe æresmedlemmet i partiet.

Brevet ble etterfulgt av en tilsynelatende isfront mellom far og datter.

– Bremser vår framgang

Marine Le Pen har ikke uttalt seg om hendelsen, før i et intervju onsdag. Der svarer Marine Le Pen sin far, med å holde fast at han gjorde en feil. Hun understreker også at hun er leder av partiet, og at hun dermed har rett til å straffe æresmedlemmet – for å iverksette partiets strategi.

Den nye partilederen har siden hun tok over lederskapet vært opptatt av å motbevise alle påstander om at partiet er antisemittistisk eller fascistisk.

– Det finnes en mistanke, hvorfor fornekte den, om at Nasjonal Front er antisemittistisk, noe jeg nekter for med den største styrke, sier hun under det eksklusive intervjuet, og fortsetter:

– Jeg har alltid ment, og sagt, at polemikken rundt tema som er så smertefulle, og så lite på bølgelengde med hva som opptar franskmenn, har bremset vår framgang, sier Marine Le Pen.

Marine får støtte fra velgerne

FRANCE-POLITICS-PARLIAMENT

Marion Maréchal-Le Pen, Marine Le Pens niese, er den tredje i Le Pen-familien som opererer i partiets indre kretser.

Foto: Pierre Andrieu / Afp

Endringa i partiets politiske strategi siden 2011 har måtte tåle kritikk fra flere hold, når det gjelder hvor ytterliggående partiet bør være. Mange i partiet skulle ønske det var den mer ytterliggående Bruno Golnisch, som ble valgt til leder i 2011. Senest etter EU-parlamentsvalget i vår, brøt en av partiets representanter i EU med partiet etter uenighet om partiets politiske linje.

– Min strategi kan sies i én setning: Få Nasjonal Front til å seire for å få Frankrike til å seire, sier Marine Le Pen i intervjuet i forrige uke.

En kommentator i avisa Le Figaro mener konflikten mellom far og datter kaster nytt lys over en konflikt mellom de «gammeldagse og de moderne» tilhengerne av partiet.

En av partiets mest brukte retoriske kort, er at partiet skiller seg fra alle andre parti – ved å være det patriotiske unntaket. Jean Marie Le Pen har imidlertid kritisert datteren for å ha forvandlet partiet til et «bisart», konformt parti, ifølge The Telegraph. Han har også tidligere uttalt at «et snilt Nasjonal Front interesserer ingen».

Men det viser seg i en meningsmåling publisert torsdag, at hele 82 prosent av velgerne står nærmere Marine enn Jean Marie.

Også et annet blad Le Pen er med i makteliten i partiet. Marines niese, Marion Maréchal-Le Pen har vært partiets representant i EU sammen med sin tante fram til nå. Hun har foreløpig ikke uttalt seg offentlig om slektskapets maktfeide.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.