Hopp til innhold

Europa advarer Erdogan: Krever åpenhet i korrupsjonssaken

Kritikken mot Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan tiltar. Sentrale europeiske ledere krever nå at han rydder opp i korrupsjonsanklagene en gang for alle. Men turbulensen kan også bidra til viktige politiske endringer, mener norsk næringslivstopp i Tyrkia.

Demonstranter i Istanbul

Demonstranter i Istanbul krevde søndag at regjeringen til Erdogan går av.

Foto: Ozan Kose / AFP

Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan på vei til et regjeringsmøte i dag, mandag 30. desember.

Foto: Umit Bektas / Reuters

Tusener har protestert i gatene i Istanbul de siste dagene, hvor det har kommet til sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Med tåregass, vannkanoner og gummikuler forsøker myndighetene å stanse de rasende borgerne – som mener statsminister Erdogan bør trekke seg.

Erdogan og hans parti AKP har hatt makten i Tyrkia siden 2002. I øyeblikket står han imidlertid overfor den verste krisen så langt i karrieren:

Etter en korrupsjonsskandale som plutselig eksploderte rett før jul, har tre ministre gått av – og regjeringssjefen har skiftet ut til sammen ti medlemmer i kabinettet.

Tysk skepsis

Elmar Brok, leder i utenrikskomiteen i Europaparlamentet, mener Tyrkia står overfor «svært usikre og ustabile tider».

Erdogan forsøker med alle midler å klamre seg til makten, uttaler han ifølge avisen Die Welt.

Også Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier er skeptisk til utviklingen. I et intervju med Bild am Sonntag krever han at den tyrkiske statsministeren rydder opp i alle korrupsjonsanklagene.

– Håndteringen av saken vil være en test for enhver politiker som hevder rettsstatens prinsipper, poengterer Steinmeier.

EUs utvidelseskommissær Stefan Füle er også klar i talen: I en kunngjøring fra Brussel ber han den tyrkiske regjeringen ta alle nødvendige skritt for å oppklare påstandene om korrupsjon og bestikkelser – og at prosessen blir åpen og upartisk.

Hatt sterk vekst

Vidar Smines

Vidar Smines er daglig leder i Skipsteknisk Engineering i Istanbul.

Foto: Privat

Uroen de siste dagene har ført til at den tyrkiske liren har sunket til et rekordlavt nivå mot dollaren – og enkelte spør seg nå om den kraftige veksten i tyrkisk økonomi kan være over.

Tyrkia har de siste årene lokket til seg mange utenlandske investorer, og hatt en vekst man ellers bare har sett maken til i Kina.

Vidar Smines er daglig leder i Skipsteknisk Engineering i Istanbul, et datterselskap av det Ålesund-baserte skipsdesign-selskapet Skipsteknisk.
Smines har bodd i Tyrkia i 11 år og dermed fulgt nesten hele Erdogans karriere som statsminister på nært hold.

Selv om middelhavslandet står overfor en del turbulens for tiden, tror næringslivslederen at Tyrkia vil kunne komme styrket ut av hendelsene som nå preger nyhetsbildet.

– Det er bedre at dette kommer opp nå enn senere, sier han om avsløringene. Regjeringen har gjort mye bra de siste årene, blant annet ved å investere i infrastruktur, legge til rette for utenlandske investorer og bidra til vekst, fremhever han.

– Men de har ikke i fullgod grad innført nødvendige strukturreformer. Viktige reformer er lagt på vent, sier Smines til NRK.

Lederen håper situasjonen landet nå står overfor kan bidra til at disse endringene blir gjennomført. Han avfeier spådommene om at «gullalderen» nå er over.

– Tyrkia er robust. Bankvesenet er moderne og næringslivet svært dynamisk og tilpasningsdyktig. Tyrkia har fremtiden foran seg, selv om det kan svinge litt nå, kommenterer Smines.

Bedriften han leder designer fiske- og offshorefartøyer og har både norske og utenlandske redere på kundelisten. Mange av skipene de tegner bygges ved tyrkiske verft.

  • – Vi som jobber i Tyrkia og har fulgt med lenge ser positivt på at det skjer visse endringer. Dersom situasjonen vi nå ser fører til at disse grepene blir fremtvunget, vil det være positivt.

Populistisk politikk

Han påpeker at den tyrkiske regjeringen utenlands har blitt fremstilt som svært reformvennlig, men lederen mener at dette stemmer bare delvis.

– Det har vært et betydelig element av populisme i politikken de har drevet. I dette ligger også muligheten for korrupsjon og det å sette andre prioriteter enn det som tjener landet på sikt, men snarere sikrer god oppslutning i folket her og nå, sier Smines.

Tyrkia har hatt en årlig vekst i brutto nasjonalprodukt på mellom fem og ti prosent de senere årene.

– Mye av dette har riktig nok vært drevet av offentlige investeringer. Handelsunderskuddet har vært vedvarende negativt, men har så langt blitt oppveid av positive kapitalinnstrømninger. Slik sett kan man si at tyrkisk økonomi er delvis følsom. Hvis vi ser fremover, er det avgjørende for Tyrkia å styrke konkurranseevnen overfor utlandet og redusere handelsunderskuddet, mener han.

Men Smines er optimistisk.

– Tyrkia er et land som har tradisjon og høy tåleevne for politisk uro og skiftende omstendigheter. Folket som helhet er dessuten mer pragmatisk og nyansert i sine holdninger enn det som ofte kommer frem i mediene, understreker han.

SISTE NYTT

Siste nytt