Hopp til innhold

EU støtter straffetiltak mot Russland på grunn av forgiftningen av Navalnyj

MOSKVA(NRK): EU-landene går inn for straffetiltak mot Russland på grunn av nervegiftangrepet mot opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

SiNbZMrGtNk

ANKLAGER: Aleksej Navalnyj ga nylig et intervju til en russisk blogger. Der anklaget han den russiske toppledelsen for å ha gitt ordre om å bruke nervegiften mot ham.

Foto: YOUTUBE - VDUD / Reuters

Utenriksministrene i EU støtter nå et forslag fra Tyskland og Frankrike om å innføre sanksjoner mot Russland. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Diplomater sier at russiske myndigheter ikke har kommet med noen troverdig forklaring på at opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble forgiftet med nervegiften Novitsjok.

Dette er en type militær nervegift som ble utviklet under Sovjetunionen, og den er forbudt å bruke ifølge en internasjonal avtale.

Q04MVVW-aFU

REAKSJON: Utenriksministrene i EU har ifølge Reuters blitt enige om å støtte straffetiltak mot Russland på grunn av Navalnyj-saken.

Foto: Jean-Christophe Verhaegen / AP

– Forgiftningen kan ikke bli stående uten å få konsekvenser, sa den tyske utenriksministeren Heiko Maas da han kom til møtet i Luxembourg i dag.

De 27 ministrene skal være enige om å straffe dem som anses å være ansvarlige for angrepet. Ifølge Reuters skal det gjelde flere ansatte i den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU. Det er aktuelt å nekte innreise til EU, og fryse eventuelle eiendeler i unionens medlemsland.

Sanksjonene kommer ikke til å bli vedtatt straks, fordi det må utarbeides juridiske tekster som igjen må godkjennes av medlemslandene.

Les mer: Navalnyj i første intervju: – Putin sto bak forgiftningen

Russisk reaksjon

På fredag ble den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov bedt om å kommentere mulige nye straffetiltak fra EUs side i forbindelse med Navalnyj-saken.

– Forholdet mellom Russland og EU forverres raskt, sa Lavrov.

Navalnyj på vei til sykehuset i Berlin 22.august

DRAMATISK: Navalnyj var i koma da han ble fraktet fra Omsk i Sibir til et sykehus i Berlin.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Han hevdet at EU opptrer både som dommer og jury i forgiftningssaken. Utenriksministeren anklaget også unionen for ikke å dele viktig informasjon med russerne.

Russiske myndigheter sier at det ikke ble funnet spor av gift da Navalnyj ble behandlet på sykehuset i Omsk i Sibir. Derfor er det ikke grunnlag for å etterforske saken, blir det sagt.

Fra vestlig side blir det understreket at bruk av en forbudt nervegift må etterforskes internasjonalt.

Les også: Navalnyj postet bilde av seg selv sammen med familien

I rask bedring

Aleksej Navalnyj er skrevet ut fra sykehuset i Berlin. Men han har problemer med balansen og finmotorikken, blant annet med å skrive.

PrsmT95Jlns

VIL HJEM IGJEN: Navalnyj skal få fysikalsk behandling en stund framover i Tyskland. Deretter er planen å reise tilbake til Russland.

Foto: HANDOUT / AFP

Han skal en tid framover få behandling på et rehabiliteringssenter i Tyskland. Når han er i stand til det, skal han reise tilbake til Russland.

Navalnyj ble dårlig på et fly fra byen Tomsk i Sibir, og fikk behandling i to døgn på et sykehus i Omsk før han ble fraktet til Berlin.

Han skal ha fått i seg nervegiften Novitsjok via en vannflaske på hotellrommet.

Laboratorier i Tyskland, Frankrike og Sverige har bekreftet at Navalnyj ble rammet av denne giften.

Les mer: Merkel: – Vi har bevis på forgiftning som skulle få Navalnyj til å tie

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.