NRK Meny
Normal

EU og Tyrkia enige om flyktningavtale

Tyrkia lover å hjelpe EU med å demme opp for flyktninger som vil ta seg videre inn Europa. Prisen er 3 milliarder euro og enklere visum for tyrkiske borgere.

EUROPE-MIGRANTS/TURKEY Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu gives a news conference after a EU-Turkey summit in Brussels, Belgium

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu solgte seg dyrt da EU ba om hjelp til å stanse flyktningstrømmen ifra Syria.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

En ny begynnelse for de urolige naboene, var ordene Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu brukte for å beskrive avtalen Tyrkia inngår med EUs 28 medlemsland.

Innholdet i avtalen er i tråd med et dokument lekket til nyhetsbyrået Reuters før møtet startet.

En viktig pådriver har vært Tyskland forbundskansler Angela Merkel. EU-president Donald Tusk har vær mer kritisk til avtalen. Likevel var det Tusk som kunne bekrefte at EU og Tyrkia er blitt enig.

EU-president Donald Tusk

EU-president Donald Tusk ledet toppmøte med Tyrkia. Ifølge Reuters tilbyr EU landet 28 milliarder kroner i bytte mot samarbeid for å hindre at migranter reiser gjennom Tyrkia på vei mot Europa.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

Pengene skal gå til flyktningene

Pengene skal brukes til å bedre livsvilkårene for to millioner syriske flyktningene som i dag oppholder seg i Tyrkia. EU ønsker å gjøre det mindre lukrativt å legge ut på den farefulle reisen over havet til Hellas.

Tyrkia er en viktig gjennomfartsåre for de over 660.000 menneskene som har tatt sjøveien over Middelhavet i år.

Asylveksten gjør at en rekke europeiske land, som Norge, har trappet opp grensekontrollen. Flere advarer mot at hele Schengen-avtalen, med passfri ferdsel over grensene, er i ferd med å kollapse.

Under det europeisk-afrikanske toppmøtet på Malta i midten av november ble partene enige om å opprette et fond på minst 1,8 milliarder euro for å hindre nye migrasjonsstrømmer fra Afrika mot Europa.

Visumfri innreise og forhandlinger om EU-medlemskap

I tillegg til de 3 milliarder euroene eller 28 milliarder kronene har Tyrkia også fått løfter om at EU skal se på landets ønske om å søke om medlemskap på nytt.

Ingen av EU landene eller Tyrkia tror at forhandlinger om medlemskap skjer snart, men det er viktig for Tyrkias regjering å få løftet spørsmålet på nytt. Tyrkia og EU er enig om to toppmøter i året.

– Vi ble enig om at Tyrkias tilslutningsprosess må gis ny energi, sa Donald Tusk.

Da er visumfri innreise til EU en mer umiddelbar gevinst. Om Tyrkia skjerper grensekontrollen til sine asiatiske naboland kan dette bli virkelighet om ett år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt