Norge positiv til Kosovo-uttalelse

Norge hilser uttalelsen fra Den internasjonale domstolen (ICJ) om Kosovos uavhengighet velkommen. Serbia og Russland mener uttalelsen ikke endrer på noe.

Jonas Gahr Støre

– Vi gjentar vår fulle støtte til FN-paktens prinsipper og til den internasjonale domstolen, som er FNs overordnede dømmende organ, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Foto: Bondevik, Andreas / Scanpix

«Domstolen har fullt ut bekreftet at Kosovos uavhengighetserklæring av 17. februar 2008 ikke brøt med folkeretten. Dette er i tråd med Norges syn», skriver Utenriksdepartementet (UD) i en pressemelding.

LES OGSÅ: Domstol godtar Kosovos uavhengighet

Norge anerkjente Republikken Kosovo 28. mars 2008.

LES OGSÅ: Norge anerkjenner Kosovo

– Vi gjentar vår fulle støtte til FN-paktens prinsipper og til den internasjonale domstolen, som er FNs overordnede dømmende organ. Jeg hilser uttalelsen fra Haag-domstolen velkommen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

Oppfordrer til samarbeid

– Vi oppfordrer nå Republikken Serbia og Republikken Kosovo til å samarbeide fullt ut om å legge gamle stridigheter bak seg for å sikre en bedre fremtid i regionen, sier Støre.

UD opplyser at Norge stemte for anmodningen fra FNs hovedforsamling om en rådgivende uttalelse. Norge deltok også i rettsforhandlingene for domstolen.

– Norge anser ikke at det foreligger noen generell rett til løsrivelse i henhold til folkeretten. Det var et helt spesielt hendelsesforløpet i Kosovo knyttet til konfliktene på Balkan. Det skapte en unik situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Vil aldri anerkjenne

Boris Tadic

– Serbia vil aldri anerkjenne Kosovos unilaterale uavhengighetserklæring, sa landets president Boris Tadic etter domstolens uttalelse.

Foto: Frank Augstein / AP

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarer torsdag kveld mot provokative handlinger i etterkant av Haag-domstolens beslutning.

Serbia fastholder at Kosovos uavhengighetserklæring 17. februar 2008 var ulovlig.

– Serbia vil aldri anerkjenne Kosovos unilaterale uavhengighetserklæring, sa landets president Boris Tadic etter domstolens uttalelse, ifølge Reuters.

– Vårt standpunkt om å ikke anerkjenne Kosovos uavhengighet forblir uendret. Vi tror en løsning på Kosovo-problemet bare er mulig gjennom forhandlinger mellom partene, uttaler det russiske utenriksdepartementet ifølge AFP.

– Fremtiden ligger i EU

USA og Tyskland har begge reagert positivt på Haag-domstolens uttalelse.

– Tiden er inne for at Europa samler seg om en felles fremtid, uttaler en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

– Fremtiden for Serbia og Kosovo ligger i EU, sier Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kosovos president Fatmir Sejdiu sier til AFP at domstolens uttalelse fjerner enhver tvil om Kosovos uavhengighet fra Serbia. Nå ønsker han at flere land anerkjenner uavhengigheten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell: – Mente å bruke taseren

Politiet har offentliggjort video fra kroppskameraet til den kvinnelige politibetjenten som skjøt en 20-åring i Minnapolis. USAs president Joe Biden maner til ro.