Etterforsker nye overgrepsanklager mot Dominique Strauss-Kahn

Fredag ble det satt i gang innledende undersøkelser i forbindelse med de nye overgrepsanklagene mot tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn.

Dominique Strauss-Kahn og Anne Sinclair

Nok en overgrepsanklage mot Dominique Strauss-Kahn har kommet fram i lyset denne uka. Kona Anne Sinclair (i bakgrunnen) har stått støtt ved hans side hele veien.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

I forrige uke anmeldte den franske journalisten Tristane Banon et voldtektsforsøk som angivelig skal ha skjedd i 2003.

Banon hevder at Strauss-Kahn forsøkte å voldta henne da hun intervjua ham i forbindelse med et bokprosjekt for åtte år siden. Strauss-Kahn var da allerede en mektig politiker, med viktige verv i Frankrike. Banon var i starten av 20-åra da overgrepsforsøket skal ha skjedd.

I dag har aktoratet beslutta å åpne en ny etterforskning mot Strauss-Kahn, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Har satt etterforskere på saken

– Jeg sparka ham. Mens vi sloss nevnte jeg ordet «voldtekt» for å skremme ham vekk, men det hadde ingen effekt. Til slutt klarte jeg å komme meg ut, har Banon tidligere fortalt.

Foreldingsfristen på slike saker er ti år. Det at hun venta så lenge med å anmelde overgrepsforsøket, forklarer hun med at ingen ville ha trodd henne dersom hun hadde sagt fra i 2003.

Banons advokat David Koubbi sier til Reuters at de sitter på fysiske bevis i saken, men vil ikke svare på om det er snakk om tekstmeldinger eller opptak.

Politietterforskere er nå satt på saken. De vil i løpet av de kommende dagene kontakte Banon og hennes nærmeste for å snakke om hendelsen som skal ha skjedd for åtte år siden.

Etterforskerne har også fullmakt til å intervjue Strauss-Kahn, men det vil trolig ikke skje før han er tilbake i Frankrike, skriver USA Today.

Etter den innledende undersøkelsen, som kan ta flere måneder, vil aktoratet bestemme om de skal droppe saken eller fortsette med ytterligere undersøkelser. Overgrepssaken kan i så fall ende opp i rettssalen.

Saksøker kvinnen

Da kvinnens forsvarer gjorde det klart at hun ville anmelde den tidligere IMF-sjefen, svarte Strauss-Kahns forsvarere at de kommer til å saksøke den franske journalisten for falske beskyldninger.

Forsvarerne Henri Leclerc og Frédérique Baulieu sa i forrige uke at de allerede er i gang med forberedelsene til et injuriesøksmål mot Banon.

Tristane Banon og David Koubbi

32 år gamle Tristane Banon har anmeldt Dominique Strauss-Kahn for voldtektsforsøk. Her er hun sammen med sin advokat David Koubbi.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Måtte trekke seg

Strauss-Kahn har vært i hardt vær etter at en stuepike ved det fasjonable hotellet Sofitel i New York anmeldte ham for voldtekt i 14. mai. Dagen etter ble Strauss-Kahn satt i varetekt, men ble noen dager senere løslatt mot kausjon, forutsatt at han ble satt i husarrest med elektronisk fotlenke og døgnkontinuerlig vakthold.

Etter press fra politikere og media, valgte Strauss-Kahn å trekke seg som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) noen dager etter at anklagene ble kjent.

Strauss-Kahn blir betegna som en tungvekter innenfor fransk politikk. Han var også en stor favoritt til å ta over presidentstolen etter Nicolas Sarkozy i hjemlandet. Overgrepsanklagene har imidlertid satt en stopper for presidentdrømmen.

Løy under ed

Forrige helg gjennomskua imidlertid etterforskerne at den vestafrikanske stuepiken hadde løyet for rettsapparatet og etterforskerne.

De fant store hull i forklaringa hennes, både i det hun hadde fortalt om seg selv og når det hun har sagt om selve hendelsesforløpet. Kvinnen innrømma senere å ha løyet, men holder likevel fast ved anklagene mot den tidligere pengefondssjefen.

På grunn av den svekka troverdigheten hennes, ble Strauss-Kahn satt fri fra varetekt, forutsatt at han skriftlig lover å møte opp i alle framtidige rettsmøter. Førstkommende møte er 18. juli.

Strauss-Kahn har hele tida hevda sin uskyld, og nekter å inngå forlik med påtalemyndigheten i USA. Advokatene hans sier at han ikke vil gi seg før han er fullstendig renvaska i voldtektssaken.

Dommeren i saken har tidligere understreket at saken mot Strauss-Kahn ikke er ferdig selv om han er ute av varetekt. Det blir likevel spekuert i om påtalemyndighetensaken vil henlegge saken på grunn av alle løgnene som er avslørt.

 Dominique Strauss-Kahn og kona Anne Sinclair

For én uke siden ble Dominique Strauss-Kahn satt fri fra husarrest. Her er han på vei ut av rettslokalet sammen med sin kone Anne Sinclair.

Foto: MARIO TAMA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt