NRK Meny
Normal

Etiopias regjeringspartier leder i valgopptelling

Etiopias regjeringsparti og deres allierte partier har foreløpig overlegent flest stemmer etter søndagens valg til nasjonalforsamlingen.

Video Etiopias regjeringspartier leder i valgopptelling

En valgmedarbeider leder opptelling i Etiopias hovedstad Addis Abeba i søndag. Statsminister Meles Zenawi har avvist påstander fra opposisjonen om valgfusk i valget til nasjonalforsamling, som det er ventet han vil vinne.

– Definitivt, på dette tidspunktet har EPRDF (Det etiopiske folks revolusjonære demokratisk front ) vunnet, definitivt, sier Marga Bekana, sjef det nasjonale etiopiske valgstyret (NEBE) til nyhetsbyrået Reuters.

Ni byer og regioner har rapportert inn resultater etter søndagens valg.

EPRDF knuste en opposisjonskoalisjon i den største regionen, Oromia, hvor opposisjonen har hatt mye støtte.

Det styrende partiet var også langt foran opposisjonen i hovedstaden Addis Abeba, noe som er motsatt resultat av en meningsmåling fra 2005.

Påstander om fusk

Ledere for opposisjonen har allerede hevdet at valget har vært urettferdig.

– Det ser ikke ut som et valg, selv etter afrikansk standard, sa Merara Gudina, en av topplederne i opposisjonskoalisjonen Medrek (Forumet), til nyhetsbyrået AFP.

Kjetil Tronvoll, professor i menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, sa før valget til NRK at dagens statsminister Meles Zenawi og hans parti EPRDF kom til å vinne valget.

– Dette blir ikke et valg om hvem som kommer til å vinne, men om hvordan regjeringen vil opptre mot opposisjonelle krefter, uttalte Tronvoll.

Les også: Etiopia: De fusker seg til gjenvalg
Les også: Derfor vinner Zenawi

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt