Hopp til innhold

Derfor vinner Zenawi

– Dette blir ikke et valg om hvem som kommer til å vinne, men om hvordan regjeringen vil opptre mot opposisjonelle krefter, sier Kjetil Tronvoll.

ETHIOPIA ELECTIONS

Mennesker i Etiopia stod i lange køer for å stemme under valget i 2005. Folk er mer redde nå enn i 2005, sier menneskerettighets-ekspert, Kjetil Tronvoll, foran helgens valg i Etiopia.

Foto: ANTONY NJUGUNA / REUTERS

– Alle vet at dagens statsminister Meles Zenawi og hans parti Det etiopiske folks revolusjonære demokratisk front (EPRDF) kommer til å vinne nasjonalvalget i Etiopia først kommende søndag, sier Tronvoll meget bestemt.

Han er professor i menneskerettigheter ved UiO, og seniorpartner i International Law and Policy Institute. Tronvoll har skrevet flere bøker om menneskerettigheter i Etiopia og Eritrea.

Kjetil Tronvoll

Valget i Etiopia 2010 kommer til å handle om hvordan opposisjonelle blir behandlet mer enn hvem som vinner selve valget, mener Kjetil Tronvoll er professor i menneskerettigheter ved UiO, og senior partner i «International Law and Policy Institute»

– Myndighetene har laget enda flere nye lover for media og ikke minst nye anti-terrorlover som innskrenker demokratiske rettigheter, og som knebler journalister og andre som kritiserer myndighetene, sier Tronvoll.

Det politiske systemet i Etiopia er komplekst, og det er mange konfliktlinjer. Mange eksperter mener derfor at dagens regjering skaper en sammenheng i et land som er splittet. Zenawi er kraften som holder landet sammen.

– Landet har en viss positiv økonomisk vekst, og bred støtte fra det internasjonale samfunnet med USA og FN i spissen, men vi må vente å se hvordan valget håndteres, sier han.

Skandalevalg

Tronvoll mener at det etiopiske folket har tatt to skritt tilbake, og mange holder seg unna politikken særlig etter valget i 2005.

Opposisjonen klagde da på fusk i valget, og en del av dem ble fengslet og anklaget for folkemord. Selv om det ble påpekt fusk i 2005, mener likevel mange internasjonale observatører at regjeringspartiet vant valget.

Det er en klar negativ utvikling siden Zenawi og hans parti, tok et knusende seier i valget 2005, sier han.

– Vi husker hvordan regjeringen arresterte opposisjonelle, journalister og andre kritikere. Mange ble også drept under valgopptøyene, påpeker menneskerettighets-eksperten.

Han mener samtidig at opposisjonen denne gangen har større plattform.

– «Medrek» er en koalisjon av åtte partier. Det er en ny allianse, en bredere etnisk allianse med flere kandidater. Deres leder heter Merera Gudina, og er professor i statsvitenskap ved universitet i Addis Abeba, sier Tronvoll.

Eksperter mener at regjeringspartiet har flest støtte på landet, mens oppsisjonen har sine støttespillere i byene.

– Derfor har regjering styrket sin tilstedeværelse på landet med mange nye forvaltere som kan påvirke folket lokalt, sier Tronvoll.

– Klar ideologi

– Statsminister Meles Zenawi er en verdens mest intelligente statsledere. Han har klart å befeste makta nasjonalt i flere år, og så er han elsket av det internasjonale samfunnet, men regimet hans er fortsatt meget autoritært og truer med straff hvis du er for kritisk, sier han.

Meles Zenawi

Statsminster Zenawi er en meget bestemt og smart statsleder, mener Kjetil Tronvoll fra Universitet i Oslo.

Foto: LES NAUHEUS / AP

Etiopia hadde 11 prosent vekst i økonomien mellom årene 2004-2008, med en liten tilbakegang ifjor på grunn av finanskrisen. Landet er fortsatt en stor mottaker av bistand, spesielt fra Verdensbanken og USA.

– Det er en del positive trekk når man ser på makro økonomien i landet selv om tallene det ofte refereres til er produsert av regjering selv og den generelle veksten generer ikke videre til hele folket, sier han.

– Etiopia er viktig i kampen mot terror. Landet er også viktig for at FN skal nå sine globale mål for fattigdomsbekjempelse. Diplomater søker derfor positive tegn og kan hende at det internasjonale samfunnet toner ned kritikk mot myndighetene, mener han.

Det er den Afrikansk Unionen og EU som skal være valgobservatører under valget på søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt