NRK Meny
Normal

Etiopia: De fusker seg til gjenvalg

Opposisjonsledere i Etiopia hevder at statsminister Meles Zenawis regjeringskoalisjon fusker seg til et gjenvalg.

Merara Gudina

Opposisjonsleder Merara Gudina i Etiopia.

Foto: EMMANUEL GOUJON / Afp

Det var ikke meldt om voldelige sammenstøt da stemmelokalene stengte i ettermiddag, men ledere for opposisjonen hevder at det har vært et urettferdig valg.

– Det ser ikke ut som et valg, selv etter afrikansk standard, sier Merara Gudina, en av topplederne i opposisjonskoalisjonen Medrek (Forumet), til nyhetsbyrået AFP.

Han har hørt at det i enkelte områder ble åpnet valgurner som ble stappet fulle allerede før en eneste velger slapp inn i lokalene.

Valgkommisjonen opplyser at de ikke har sett bevis på valgfusk, og at deres observatører var plassert rundt i landet for å sikre at alt gikk som det skulle.

To fødsler i stemmelokalene

Alt gikk i hvert fall som det skulle for to etiopiske kvinner som hadde fødsler inne i to forskjellige stemmelokaler i Ormoia-regionen.

Ifølge det etiopiske nyhetsbyrået kom de to nyfødte til verden tidlig i morges, og fikk umiddelbart navnene «Regjering», eller Mengist (gutt) og «Velger», Merach (jente).

Valgkoordinator Mintesinot Yilfu kan opplyse at begge kvinnene også klarte å stemme ved hjelp fra de andre i stemmelokalet, og at både mødre og barn har det bra.

Etiopisk TV melder også at en tredje baby ville ut i et stemmelokale lenger nord i landet, og at moren tok seg til et hus i nærheten før barnet kom. Denne lille jenta fikk navnet Mercha, eller «Valg».

Zenawi: – Alle tror jeg vinner

Etiopias statsminister Meles Zenawi er etter alt å dømme sikret seier .

– Vi har bygd titusenvis av skoler, helsestasjoner og veier på landsbygda, sa Meles Zenawi da han søndag kom tilbake til hovedstaden Addis Abeba etter å ha gjort borgerplikten i hjembyen Adwa.

På spørsmål om han tror hans parti, Det etiopiske folkets revolusjonære demokratiske front (EPRDF), vinner valget, svarer han:

– Det tror jeg. Og det ser ut til å være synspunktet til nesten alle jeg kjenner.

Etiopias valgkommisjon skal etter planen erklære en vinner innen 21. juni.

200 drept etter valget i 2005

Ved forrige valg i 2005 gjorde opposisjonen sitt beste valg noen sinne, men valget ble etterfulgt av sammenstøt som tok livet av 200 mennesker. Følgene ble at myndighetene slo ned på hovedmotstanderne av regimet, og lederne ble fengslet eller sendt i eksil.

Velgere på vei for å stemme ved valget i Etiopia

Velgere på vei for å stemme ved valget i Etiopia.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Nå som den mest karismatiske opposisjonspolitikeren sitter fengslet, og mens motstanderne har lidd under det de ifølge nyhetsbyrået AFP kaller «synkende politisk frihet» under valgkampen, er det så godt som sikkert at Meles beholder makten.

220 observatører, 32 millioner velgere

I Oromiya sør i landet, der opposisjonen står sterkt, hevder Merara at det har foregått fusk i stor stil, spesielt i byen Ambo.

– Akkurat nå er det ingen valgobservatører ved 80 prosent av alle stemmelokalene i hele området rundt Ambo, sier Meraka til AFP da han blir intervjuet i byen Guder i Oromiya.

– Det finnes ingen lover som sier at vi må akseptere resultatet fra valget.

EU har sendt 160 valgobeservatører til Etiopia, mens Den afrikanske union har sendt 60, og sammen skal de overvåke at valget med landets 32 millioner registrerte velgere går riktig for seg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt