Hopp til innhold

Erna gratulerte Rwanda med likestillingen: – Dere har slått oss

KIGALI (NRK): 20 år etter folkemordet i Rwanda har landet verdens største andel av kvinner i parlamentet.

Erna Solberg i Rwanda

KVINNER I MAKTEN: Erna Solberg taler under konferansen om kvinner i parlamentet. 64 prosent av parlamentet i Rwanda er kvinner. I bakgrunnen er president Paul Kagame.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Vi trodde vi i Norden var best i verden, men dere har slått oss. Rwanda har 64 prosent kvinner i parlamentet – det er verdensrekord, sa den norske statsministeren i parlamentsbygningen i Kigali torsdag.

Rwanda er siste stopp i Erna Solbergs Afrika-reise. Torsdag deltok hun i konferansen om kvinner i parlamentet.

Flertallet av befolkningen i Rwanda er kvinner, og det er ti ganger flere enker som enkemenn etter folkemordet for 20 år siden.

Les også:

Gratulerte med likestillingen

I Rwanda er 64 prosent av parlamentsmedlemmene kvinner og landet har dermed verdens høyeste andel av kvinner i sitt parlament. Norge ligger på en 13. plass.

Erna Solberg benyttet anledningen i parlamentsbygningen til å fortelle en historie om da Gro Harlem Brundtland gikk av etter ti år som statsminister. Da skal en liten gutt ha spurt: Mamma, kan menn bli statsministre?

Erna gratulerte Rwanda med likestillingen. Salen jublet og kalte henne for «sister».

Erna i Rwanda

LEDER FN-GRUPPE: Torsdag morgen deltok Erna Solberg og Rwandas president Paul Kagame på konferansen Women in Parlament. Sammen leder de en FN-gruppe som skal være pådrivere for å få tusenårsmålene i havn innen fristen.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

I dag er kvinners rettigheter lovfestet i konstitusjonen i Rwanda. Dette innebærer en rekke lover som skal sikre kvinners tilgang til jord, dele eierskap i ekteskapet og oppnå kreditt.

Ifølge FN har fattigdommen i landet blitt redusert med 13 prosent mellom 2008 og 2012. Men fortsatt er de fattigste på bygda kvinner, og ofte er de overlevende fra folkemordet for 20 år siden, skriver The Guardian.

Folkemordets enker

Folkemordet i 1994 betegnes som et av de verste folkemordene i moderne tid.

Hvert minutt ble mer enn seks menn, kvinner og barn drept. Folkemordet gjorde hundretusener av kvinner til enker. Ifølge SURF er antall enker etter folkemordet mer enn ti ganger flere enn antall enkemenn. I tillegg ble mellom 250 000 og 500 000 kvinner voldtatt i løpet av månedene i 1994.

Denne siste dagen av statsministerens Afrikareise vil handle om hvor mye Rwanda har oppnådd siden folkemordet. Rwanda er et foregangsland på områder som helse og utdanning og bekjempelse av korrupsjon.

Fristen for tusenårsmålene går ut neste sommer, og den norske statsministeren leder en FN-gruppe, blant annet sammen med Kagame, som skal være pådrivere for å få målene i havn innen fristen. Målene dreier seg blant annet om å redusere fattigdom, og sikre utdanning, spesielt for jenter.

Og det vil handle om de fryktelige månedene i 1994 da mellom 800 000 og en million mennesker ble slaktet ned. Solberg skal legge ned krans på en massegrav med 250 tusen mennesker.

Her danser Erna med skolebarn i Kigali:

Se Erna svinge seg

SISTE NYTT

Siste nytt