Hopp til innhold

Gir 100 millioner til utdanning i Malawi

LILONGWE (NRK): Erna Solberg skrev i dag under en avtale med FN om et utdanningssamarbeid i Malawi. Ordningen sikrer det fattige landet rundt 100 millioner kroner i året i støtte til utdanning.

Erna Solberg besøker jenteskole i Malawi

PÅ SKOLEBENKEN: Statsminister Erna Solberg på skolebenken ved Nthuli Primary School i den malawiske hovedstaden, der hun i dag presenterte norsk økonomisk støtte til et utdanningssamarbeid.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Malawi er blant de landene som har kommet aller kortest når det gjelder å få alle barn til å gå på skole, sa Erna Solberg da hun besøkte en jenteskole i Malawi tidligere i dag.

– Derfor gjør regjeringen Malawi til et pilotland i sin skolesatsing.

Avtalen ble skrevet under av Solberg under hennes besøk ved Nthuli-skolen, som ligger sør for hovedstaden Lilongwe.

Ordningen skal inngå i et nytt FN-program som skal bedre mulighetene for jenter til å ta utdanning i Malawi.

Ifølge regjeringen skal dette programmet, mer konkret, omfatte skolemat, helsetjenester, tiltak mot kjønnsbasert vold, seksualitet- og rettighetsundervisning og etterutdanning av lærere.

Statsminister Erna Solberg skrev i dag under en avtale med FN om et utdannaningssamarbeid i Malawia. Ordningen sikrer landet 100 millioner i årlig støtte til utdanning

Video: Erna Solberg besøkte en barneskole i Malawi i dag.

Få barn får utdanning

Utdanningsprosjektet Solberg signerte i dag, er et samarbeid med FN-organisasjoner som UNICEF, UNFPA og Matvareprogrammet.

– Vi samarbeider med FN-organisasjonene for å få barna til å gå på skole. Matvareprogrammet er med fordi hvis barna får mat på skolen, så vil foreldrene også sende barna sine dit, sa statsministeren.

14 prosent av barna i Malawi går ikke på skole, og bare 35 prosent av jentene kommer så langt som 8. klasse, sa utenriksminister Børge Brende i en pressemelding i dag. Tilsvarende er det 41 prosent av guttene som når 8. klasse.

Rørende besøk

Den norske statsministeren fikk, sammen med utenriksministeren, treffe noen av de 1600 jentene som er elever ved Nthuli-skolen i dag.

Solberg syntes det var rørende å være på skolen og se så mye glede.

– Men det er altfor få ressurser og for dårlig kvalitet på undervisningen, understrekte hun.

Videre til Rwanda

Besøket ved skolen skjer på dag to av Solbergs Afrika-reise, som har som utdanning for jenter som ett av sine hovedfokus.

Turen gikk videre fra Nthuli-skolen til sykepleierskolen Nkhoma College of Nursing.

I ettermiddag skal statsministeren treffe flere unge malawiske jenter og gutter, blant annet et lokalt fotballag som skal reise til Norge og delta i Norway Cup.

Senere på kvelden reiser Solberg videre til Rwanda. Der skal hun treffe den rwandiske presidenten Paul Kagame til politiske samtaler og bankettmiddag.

Erna Solbergs ankomst til Malawi

GOD MOTTAKELSE: Erna Solberg ankom Malawi i går kveld. Hun ble tatt imot med flagg, dans og æresgarde.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.