Enorme utslipp fra oljeplattform

5000 fat olje om dagen lekker fra oljeplattformen som sank utenfor Louisiana for en uke siden. Det er fem ganger så mye olje som tidligere antatt.

Video Oljesøl truer kysten av USA

Store mengder olje truer kysten av USA. Flere skip jobber med å hente opp så mye olje som mulig.

Deepwater Horizon

Utslippet kommer fra fra den havarerte oljeplattformen «Deepwater Horizon» i Mexicogulfen.

Foto: US Coast Guard / AP
Oljeflak fra Deepwater Horizon

Oljeflak fra Deepwater Horizon.

Foto: Brendan Farrington / Ap

Guvernøren i den amerikanske delstaten Louisiana ber om krisehjelp for å rydde opp etter den havarerte oljeplattformen i Mexicogolfen.

- De har oppdaget en ny lekkasje. Det anslås at det er snakk om inntil 5000 fat om dagen, sier Erik Swanson ved den amerikanske kystvakten til nyhetsbyrået AFP.

En av tidenes største oljekatastrofer

Et enormt oljeflak driver inn mot sørøstkysten av USA, og myndighetene frykter en av tidenes største oljekatastrofer.

Etter at oljeplattformen sank torsdag 21. april har utslippene av olje vært på anslagsvis 200.000 liter råolje hver eneste dag. Og nå nærmer det enorme oljeflaket seg kysten av Louisianna. Amerikanske myndighetene frykter en av tidenes største oljekatastrofer.

Vil brenne flaket

På onsdag bestemte amerikanske myndigheter at de skulle forsøke å brenne deler av oljeflaket på vannet for å se hvordan teknikken fungerte. Ifølge Fox News vil brenningen fortsette torsdag morgen, litt avhengig av været.

Å brenne oljen vil gjøre den hardere og dermed lettere å fjerne.

- Jeg kan ikke understreke hvor viktig det er å få oljen opp av vannet. Å sette fyr på olje er en svært effektiv måte å bli kvitt store mengder av den, sier leder for divisjonen for oljeutslipp, Greg Pollock.

Pollock er ikke kjent med at oljebrenning er tatt i bruk langs USAs kyststripe. Han har ikke opplevd oljebrenning siden oljeutslippet i elven San Jacinto i 1955.

Oljeflaket driver videre inn mot fiskeanlegg og sårbare våtmarksområder på sør-østkysten av USA.

Elleve omkom

Deepwater Horizon sank etter en eksplosjon og brann i forrige uke, der elleve oljearbeidere omkom.

BP har lagt ut 33 kilometer med oljelenser for å beskytte kystlinjen fra utløpet av Mississippi-elven og østover mot Mobile Bay i Alabama.

Ytterligere 133 kilometer lenser er skaffet til veie og vil bli lagt ut etter behov de nærmeste dagene, opplyser Doug Suttles i BP.

Forsøkte å stanse

Oljeselskapet forsøk også å stanse lekkasjen i et forbindelsesrør på havbunnen og jobber i tillegg med å bygge en gigantisk kuppel som skal plasseres over utslippet.

BP håper dette vil stanse spredningen, men det er første gang et slikt prosjekt blir testet.

Samtidig må det bores en ny brønn inn i den gamle for å stanse utslippene permanent, og dette arbeidet kan ta måneder.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt