Hopp til innhold

Ny fredsavtale med FARC feires i Colombia

Myndighetene i Colombia og FARC-geriljaen har kommet frem til en ny fredsavtale. Den forrige avtalen ble avvist i en folkeavstemning i oktober.

Folk feirer i Bogotas gater

FEST: Jubelen slapp løs i Bogota da den nye og reviderte fredsavtalen ble kunngjort.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

Etter det skuffende resultatet av folkeavstemningen i høst, satte partene seg rask ned igjen for å reforhandle fredsavtalen som hadde blitt avvist. Selv om folk i Colombia ønsker fred var det flere elementer i avtalen mange var misfornøyde med.

– Vi er enige om en ny og endelig løsning på den væpnede konflikten. Avtalen inneholder endringer, presiseringer og forslag fra et bredt spekter av samfunnet, sier partene i en felles uttalelse.

Feirer fredsavtale i Colombia

FEIRING: Fredsavtalen ble feiret med dans i sentrum av Bogota.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

Misnøyen fra forrige runde er tatt hensyn til i den nye fredsavtalen ifølge utenriksminister Børge Brende.

– Jeg må si jeg er veldig glad for at partene har kommet frem til en ny fredsavtale, og den er basert på viktige innspill som er kommet frem i den nasjonale dialogen som president Santos inviterte til etter at det ble et knappest mulig flertall mot den opprinnelige fredsplanen som ble lagt frem, sier Brende til NRK.

Innspillene som det er tatt hensyn til i den nye avtalen er kampen mot narkotika, eiendomsrett og FARCs muligheter til å delta politisk, ifølge Brende.

Colombias president Juan Manuel Santos

SANTOS: Colombias president Juan Manuel Santos kunngjorde i dag den nye fredsavtalen. Avtalen har tatt hensyn til kritikken som gjorde at den forrige ble avvist av folket.

Foto: HANDOUT / Reuters

Norge har lagt til rette

Norge har i flere år vært med på å legge til rette for forhandlingene, og også i denne omgangen har Norge vært til stede med team under nye intense forhandlinger både på Cuba og i Colombia.

Målet med fredsavtalen er få slutt på 50 år med borgerkrig, som har kostet rundt 220.000 mennesker livet. Dette er den lengste væpnede konflikten i Sør-Amerikas historie.

Colombia, fredsavtale

DANS: Optimismen rådet i sentrum av Bogota etter at den ferske fredsavtalen ble kunngjort.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

Børge Brende har fulgt forhandlingene nærmest fra dag til dag og har vært i tett kontakt med president Santos, FARC, FN og USA, i tillegg til Norges eget team.

– Dette er et viktig gjennombrudd. Det betyr ikke at alle vil være for den nye fredsavtalen i Colombia. Men jeg håper og tror at det er så pass mange justeringer som er lagt inn her nå at den vil kunne gå gjennom i kongressen, sier Brende.

BBC melder at det kun er nasjonalforsamlingen som skal stemme over den nye fredsavtalen, det betyr at det ikke blir noen ny folkeavstemning.

– Freden kan ikke vente

– Vi ber hele Colombia og det internasjonale samfunnet støtte opp om avtalen og en rask implementering så vi kan legge krigens tragedie bak oss. Freden kan ikke vente, skriver partene i sin felles uttalelse.

President Juan Manuel Santos er tildelt Nobels fredspris for 2016 for sin innsats for å komme fram til en fredelig løsning, og kommer til Oslo for å motta prisen i Oslo rådhus 10. desember.

– Det er jo selvsagt utrolig bra at en ny fredsavtale er på plass før Nobels fredspris utdeling til president Santos. Og det vil jo også, tror jeg, være med positivt på å skape den rette stemningen rundt den nye fredsavtalen, sier Brende.

Santos møter Brende

BESØK: Colombias president Juan Manuel Santos var på offisielt besøk i Norge i juni 2015 og deltok da på åpningen av Oslo Forum. I høst fikk Santos Nobels fredspris for sin innsats for å få slutt på borgerkrigen i landet.

Foto: Anders Tvegård / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt