Hopp til innhold

Eneste TV-debatt mellom britiske statsministerkandidater

LONDON (NRK): I kveld møtes de to statsministerkandidatene i det britiske valget for første – og siste gang til TV-debatt. Sittende statsminister David Cameron nekter flere debatter, og forlangte også at småpartiene skulle få være med i kveld, noe de også er.

Foran valget i Storbritannia stiller David Cameron til debatt mot de andre partilederne

Nick Clegg

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg ble kåret til den store vinneren under partilederdebatten ved forrige valg.

Foto: Steve Parsons / Ap

Spenningen i det politiske miljøet er stor til kveldens direktesendte TV-debatt på det private TV-nettverket ITV.

Sju partiledere skal barke sammen i to timer, og det blir den eneste muligheten velgerne har til å se de to statsministerkandidatene David Cameron fra de konservative og Ed Miliband fra det britiske arbeiderpartiet Labour sammen.

Nektet TV-debatt

De britiske TV-selskapene ønsket opprinnelige en rekke TV-debatter mellom Miliband, Cameron og noen få utvalgte andre partilederen, men statsminister Cameron nektet å bruke så mye tid på TV. Han har derfor kun sagt ja til denne ene, mot at de småpartiene også fikk stille.

Dette er bare andre gang i historien at det vises direktesendt partilederdebatt i Storbritannia. Første gang var ved forrige valg, i 2010. Da ble lederen av Camerons koalisjonspartner Liberaldemokratene kåret som vinneren. Siden har de tapt mange velgere på å være lillebror i regjering.

I tillegg møter de to nasjonalistpartiene i Wales og Skottland, Plaid Cymru og SNP, sammen med De Grønne. På ytterste høyre kommer det omstridte anti-EU partiet UKIP (også kjent som Uavhengighetspartiet) med sin karismatiske leder Nigel Farage. Partiet har tidligere i år skåret høyt hos velgerne med sin strenge innvandringspolitikk, men har så langt i denne valgkampen fått lite oppmerksomhet.

UKIP-tilhengere

Støttespillere av UKIP-leder Nigel Farage under valgkamp i Essex. Hvordan Farages deltakelse vil påvirke debatten er et av de store usikkerhetsmomentene.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Veien til Downing Street nummer 10

Mye av oppmerksomheten gis til de to statsministerkandidatene og deres partier. En av dem skal ha adresse Downing Street 10 etter at velgerne har sagt sitt den 7. mai.

Men kveldens debatt er vel så viktig for småpartiene. Aldri har de samlet sett vært større. Rundt en tredel av velgerne sier de vil stemme på andre partier enn Labour og de konservative, noe som betyr at verken David Cameron eller Ed Miliband får flertall i parlamentet alene. Støtte fra småpartier blir dermed avgjørende.

Statsminister David Cameron vil utvilsom føle størst press som regjeringssjef gjennom de siste fem årene, men også hans utfordrer Ed Miliband kan få det tøft.

Labour står i fare for å bli politisk utradert i Skottland til fordel for det skotske nasjonalistpartiet SNP. Flertallet av småpartiene står til venstre for ham politisk, og kan stjele viktige velgere dersom partilederne deres gjør det bra i kveld.

Flere meningsmålere har lovet galluper umiddelbart etter at debatten er over klokken 23 norsk tid.

SISTE NYTT

Siste nytt