Hopp til innhold

Flere store selskaper kutter samarbeid med Huawei

Flere verdensledende teknologiselskaper følger i Googles fotspor og kutter deler av samarbeidet med kinesiske Huawei, melder Bloomberg.

Huawei på en mobilkonferanse i Barcelona i Spania i 2017.

Huawei på en mobilkonferanse i Barcelona i Spania i 2017.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Natt til mandag ble det kjent at den amerikanske teknologigiganten Google dropper deler av samarbeidet med kinesiske Huawei.

Mandag morgen har det ifølge Bloomberg gått fra vondt til verre for Huawei. Finansavisen skriver at flere andre store amerikanske selskaper inkludert Intel, BroadCom og Qualcomm har gitt sine ansatte beskjed om at de fryser samarbeidet med Huawei.

Intel leverer mikroprosessorer og komponenter til Huaweis bærbare maskiner, mens Qualcomm produserer mesteparten av verdens mikroprosessorer for smarttelefoner. Broadcom produserer blant annet datakomponenter for infrastruktur rundt telenett, som Huawei bygger ut over hele verden.

Bloomberg skriver at Huawei har forutsett boikotten og har hamstret essensielle komponenter slik at selskapet kan fortsette driften i minst tre måneder.

Kan bli nødt til å droppe Android

Huaweis problemer kommer som følge av den økende handelskrigen mellom USA og Kina. President Donald Trump har nedlagt forbud for amerikanske selskaper mot å drive handel med telekomselskaper som administrasjonen oppfatter som en trussel.

Google og Huawei har gjennom flere år samarbeidet tett.

Huawei benytter det Google-eide operativsystemet Android på sine mobiltelefoner. Det kan det nå bli en slutt på. Endringene gjelder imidlertid ikke telefoner som allerede er solgt.

– Huawei vil bare kunne bruke den offentlige (åpen kildekode) versjonen av Android og vil ikke kunne få tilgang til applikasjoner og tjenester fra Google, sier en kilde med kjennskap til saken til nyhetsbyrået Reuters.

På svarteliste i USA

I forrige uke meldte New York Times at Huawei er oppført på Trump-administrasjonens svarteliste over teknologiselskaper som utgjør en sikkerhetsrisiko.

Selskapet får dermed ikke kjøpe tjenester fra amerikanske selskaper uten myndighetenes godkjenning.

Huawei har reagert kraftig på de nye restriksjonene.

Google logo på bygning i Zurich

Flere populære Google-apper og tjenester vil trolig forsvinne fra Huawei-telefoner.

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Mister Gmail og Youtube

Reuters meldte først at alle Huawei-telefoner vil miste tilgangen til oppdateringer i operativsystemet Android, men dette ble senere avkreftet av Google.

– Google Play og sikkerhetsbeskyttelsen fra Google Play Protect vil fortsette å fungere på eksisterende Huawei-enheter, sier en ikke navngitt talsmann for Google til Reuters.

I tillegg vil populære apper som Youtube og Gmail trolig bli utilgjengelige på Huawei-telefoner. Huawei-kunder vil også miste tilgangen til Googles digitale applikasjonskatalog Google Play.

Flere detaljer er imidlertid ikke klare og det pågår fortsatt dialog mellom Google og Huawei.

Uansett vil avgjørelsen altså få store konsekvenser for Huawei-kunder i alle land unntatt Kina. Der er nemlig de fleste av Googles tjenester og applikasjoner blokkert av myndighetene.

President Donald Trump og president Xi Jinping

USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Huawei-debatt i flere land

I en rekke land pågår det en stor debatt om hvorvidt Huaweis teknologi skal benyttes i det kommende 5G-nettet, og annen viktig infrastruktur for telekommunikasjon.

Grunnen er frykt for spionasje som følge av en lov som ble innført i Kina i 2017, som lovpålegger alle selskaper å samarbeide med myndighetene i etterforskningsarbeid.

Torsdag meldte NRK at Huawei tilbyr Norge en «No-spy-agreement».

SISTE NYTT

Siste nytt