Hopp til innhold

Eksilburmesere slapp ikke til

Han kom, han pratet, han gikk. Møtet med Myanmars president Thein Sein gikk akkurat slik eskilburmeserne i Oslo hadde fryktet på forhånd.

Thein Sein taler til eksilburmesere i Oslo

Ingen fikk stille spørsmål da Thein Sein møtte eksilburmesere i Oslo i ettermiddag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi må få slippe til med spørsmål også!

Khin Maung Win fra radio- og tv-stasjonen Democratic Voice of Burma så seg nødt til å avbryte monologen statsråd U Soe Thane holdt fra talerstolen foran den store gruppen eksilburmesere som hadde møtt opp på Litteraturhuset i Oslo i ettermiddag.

Frustrasjonen blant de fremmøtte hadde nådd kokepunktet etter at Myanmars president Thein Sein først holdt en 20 minutter lang tale, før han forsvant ut døra og overlot resten av møtet til sin underordnede minister.

Dermed gikk det akkurat slik eksilburmeserne hadde fryktet på forhånd.

Nan Kyi Aye Shwe og sønnen King Salomon Lay Taw

Nan Kyi Aye Shwe mener president Thein Seins besøk til Norge handler for mye om økonomi og for lite om demokrati. Her sammen med sønnen King Salomon Lay Taw i Karen-folkets tradisjonelle drakt under Aung San Suu Kyis Norgesbesøk i fjor.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Jeg tror de vil prate mer enn de vil lytte, sa Nan Kyi Aye Shwe (33) til NRK.no da hun var på vei inn til møtet.

Hun har bodd snart åtte år i Norge, og så med spenning fram mot møtet med presidenten.

– Det blir nok en følelse av å se en fiende i øynene. Men vi er voksne mennesker, så dette skal vi klare, sa hun optimistisk.

Ville komme til orde

Det var en sammensatt gruppe eksilburmesere som hadde forberedt seg godt med spørsmål om alt fra grunnloven, kvinners rettigheter og overgrepene mot rohingya-minoriteteten. Mange er representanter for forskjellige etniske minoriteter som har ligget i krig med sentrale myndigheter i over et halvt århundre.

Men ingen slapp til med spørsmål til Thein Sein, og ministeren U Soe Thane var heller ikke ivrig på å slippe til sine landsmenn i eksil før langt ut i møtet. I stedet hyllet han sin egen sjef fra talerstolen.

– Vi har vært uenige før, men nå har vi Thein Sein som jobber for demokrati slik dere også har gjort. Derfor skal vi ikke stå her og kaste stein på han som forsøker å samarbeide, sa U Soe Thane til de fremmøtte.

Skuffet over oppførselen

Aye Aye Khaing er skuffet over presidenten.

Aye Aye Khaing er skuffet over presidentens oppførsel.

Foto: Su Thet Mon, NRK.no

– Vi trodde presidenten skulle svare på spørsmål, men han gikk jo med en gang, sier Aye Aye Khaing. Hun er skuffet over presidentens oppførsel.

– Jeg kan skjønne at han er sliten og har dårlig tid, men han burde tatt seg tid til et par spørsmål, sier hun.

Lederen for Den norske Burmakomité, Audun Aagre, er også skuffet.

– Målet med hele møtet var jo at Thein Sein skulle snakke med folk ansikt til ansikt. Det var dette vi fryktet, sier Aagre.

Moe Maung Maung Thi Ha var med i studentdemonstrasjonene i 1988 som ble brutalt slått ned på av militærregimet. Han mener presidenten bare snakket rundt grøten.

– Jeg tror Thein Sein var redd for spørsmålene våre. Det betyr ikke like mye for oss å høre fra en av hans ministre, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eksilburmesere på Litteraturhuset.

Mange eksilburmesere hadde møtt opp på Litteraturhuset for å stille spørsmål til president Thein Sein.

– For mye økonomi, for lite demokrati

Nan Kyi Aye Shwe mener president Thein Sein så langt under oppholdet i Norge har pratet rundt de vanskelige spørsmålene uten å komme med skikkelige svar. Hun kritiserer også at økonomi og næringsliv har vært de viktigste temaene under presidentens besøk.

– De må fokusere mindre på økonomi og mer på hva de kan lære av Norges demokrati. Det er demokrati vi først og fremst trenger i Burma, sier Nan Kyi Aye Shwe om hjemlandet som de fleste regjeringer i verden nå kaller Myanmar.

Nan Kyi Aye Shwe mener den norske regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg i spissen har vært svært diplomatiske i sin mottagelse av Myanmars president.

– De stoler for mye på Thein Sein og regjeringen hans. De burde lytte mindre til ham og mer til folket, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt