Hopp til innhold

Vil la folket få velge Suu Kyi til president

Myanmars president Thein Sein vil la folket få velge nobelprisvinner Aung San Suu Kyi til landets neste president i 2015, dersom de ønsker dette. Da må landets militærkontrollerte parlament først endre grunnloven.

Myanmars president Thein Sein

Myanmars president Thein Sein åpner for at nobelprisvinner Aung San Suu Kyi kan bli landets neste president, til tross for at det er umulig etter dagens grunnlov.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Grunnloven er ikke hugget i stein. Den kan endres på. Om den skal endres eller ei, det er ikke opp til meg. Det er opp til folket og deres representanter.

Det sier Myanmars president Thein Sein i et eksklusivt intervju med NRK. Dermed åpner han for at nobelprisvinner og militærregimets tidligere skarpeste kritiker og motstander Aung San Suu Kyi kan velges til ny president etter neste valg i 2015.

– Er du åpen for muligheten for at Suu Kyi overtar presidentembetet etter deg?

– Det trenger nødvendigvis ikke bare være Aung San Suu Kyi. Det kan være hvilken som helst av våre landsmenn som har de nødvendige kvalifikasjonene som trengs for å lede landet. Hvis de er ønsket av folket, må jeg godta dette, sier president Thein Sein.

Skreddersydde grunnloven

Se hele intervjuet med myanmars president Thein Sein. Reporter: Philip Lote.

Sein takket Norge for støtten da NRK intervjuet presidenten.

Myanmars president velges ikke direkte av folket, men av landets parlament. Da en grunnlovsforsamling oppnevnt av militærjuntaen utformet en ny grunnlov for Myanmar i 2008 ble forutsetningene for hvem som kan bli president i all hovedsak formet for å hindre Suu Kyi fra å bli president.

Presidenten kan ikke være gift, eller ha vært gift, med en utlending. Han eller hun kan heller ikke ha barn med utenlandsk statsborgerskap. Presidenten må også ha tjenestegjort i militæret.

Aung San Suu Kyi var gift med den britiske akademikeren Michael Aris frem til han døde av kreft i 1999, og sammen har de sønnene Alexander og Kim, som begge er britiske statsborgere.

Men å endre grunnloven blir ingen lett oppgave for Suu Kyi og hennes parti NLD, som gjerne vil sørge for å begrense militærets makt i Myanmars politikk. Militæret har automatisk krav på 25 prosent av setene i parlamentet, og en grunnlovsendring grever minst 75 prosent av stemmene.

Dermed er det militæret selv som må bestemme hvorvidt de er klare for å overlate presidentembetet til sin argeste kritiker etter valget i 2015.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi satt i husarrest i Yangon i 15 år for sin opposisjon mot militærregimet i Myanmar. I valget i 1989 vant partiet hennes NLD overveldende flertall i nasjonalforsamlingen, men regimet annullerte resultatet.

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

– Må samarbeide fredelig

Thein Sein, som er på et tre dager langt offisielt besøk til Norge, sier til NRK at han ikke er bekymret for tilbakeslag mot de omfattende reformene han har satt i gang siden han for to år siden tok over som landets første sivile president siden 1964.

– Vi går i hovedsak fremover. Vi har fått et momentum. Slik jeg ser det er det ingen grunn til å gå bakover, sier presidenten.

De to mest sårbare områdene i reformarbeidet er samarbeid på tvers av politiske partier og en varig fred mellom myndighetene og de etniske minoritetene, forteller han.

– Vi forventer at de politiske partiene må kunne samarbeide fredelig. Vi gjør det vi kan for å få dette til å skje, men det er et sårbart område. Det andre er å oppnå fred med de væpnede etniske gruppene. De fleste har inngått våpenhvile, men det er mye igjen å gjøre, sier Thein Sein.

– Vi må være påpasselige i måten vi bygger freden på, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt