Normal

Tidligere Tamiltiger: – Krigen var å kaste bort folks liv

En tidligere pressetalsperson for Tamiltigrene i Sri Lanka sier at liv og penger ble kastet bort i krigen mellom LTTE-geriljaen og regjeringsstyrkene.

Velayutham Dayanithi, kjent som Daya Master

Velayutham Dayanithi, kjent som Daya Master, ble løslatt mot kausjon i september 2009. Myndighetene på Sri Lanka vil ikke tiltale ham etter landets terrorismelover, men sier de udnersøker kriminelle forhold (Arkivfoto).

Foto: Eranga Jayawardena / AP

Velayutham Dayanithi, bedre kjent som Daya Master, kommer med uttalelsene i et intervju med BBC.

Han sier også at han er glad for at det nå er fred i landet.

BBC-intervjuet er det første med noen av de tidligere høystående lederne for LTTE-geriljaen, også kjent som Tamiltigrene, siden krigen tok slutt i 2009.

LES OGSÅ: – LTTE-geriljaen er utradert
LES OGSÅ: Tamiltigrene gir opp

– Ingen vil ha krig

Velayudam Dayanidi, også kjent som Daya Master (Arkivfoto)

Daya Master vil ikke overfor BBC ikke kommentere om han angrer på å ha vært del av en så voldelig organisasjon som Tamiltigrene (Arkivfoto).

Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP

Daya Master overga seg til regjeringsstyrkene sammen med en kollega i april i fjor, noen uker før LTTE-geriljaen ble beseiret. De ble løslatt mot kausjon sist september.

LES OGSÅ: – LTTEs talsmann har overgitt seg

BBC har snakket med Daya Master på telefon fra byen Jaffna nord på Sri Lanka, hvor han bor sammen med sin lærerkone og jobber for en privat tamilsk TV-stasjon.

– Ingen vil ha krig. Tamiler likte heller ikke krigen. Hovedmålet deres er utdanning, sier Daya Master til BBC.

På spørsmål fra BBCs journalist om han syntes krigen i realiteten var bortkastede penger og liv, svarer han «Ja, det er sant.».

LES OGSÅ: – Tamiltigrene er slått

(Saken fortsetter under bildet)

Sivilbefolkningen Sri Lanka

Bildet tatt 14. mai 2009 skal vise sivile på Sri Lanka i området kontrollert av LTTE-geriljaen, som Sri Lankas president Mahinda Rajapakse lovet å redde. Kort tid etter at han overga seg sa Daya Master, i et videointervju foretatt av Sri Lankas myndigheter, at LTTE-geriljaen hadde skutt minst 200 sivile menst de forsøkte å forlate krigssonen (Arkivfoto).

Foto: HO / REUTERS

Påsto skyting av sivile

Daya Master vil overfor BBC ikke kommentere om han angrer på å ha vært del av en så voldelig organisasjon som LTTE-geriljaen. Han vil heller ikke si noe om saken mot ham, som skal opp til høring i oktober.

LES OGSÅ: – Flere LTTE-ledere er drept

Da Daya Master ble løslatt mot kausjon, sa politiet at det ikke var bevis for å tiltale ham etter Sri Lankas terrorismelover. Politiet opplyste at de i stedet så på mulig kriminell aktivitet.

Kort tid etter at han overga seg sa Daya Master, i et videointervju foretatt av Sri Lankas myndigheter, at LTTE-geriljaen hadde skutt minst 200 sivile menst de forsøkte å forlate krigssonen.

LES OGSÅ: Amnesty ber FN granske krigen på Sri Lanka

(Saken fortsetter under bildet)

Sri Lanka

Dette bildet, som ble frigitt av srilankiske myndigheter i mai 2009, viser en sprengt båt, tilhørende tamiltigrene. Den ble funnet i en såkalt 'frisone' utenfor krigsområdene (Arkivfoto).

Foto: HO / REUTERS

Tusenvis i fangenskap

Den tidligere mediatalspersonen sier til BBC at han ikke har noen forbindelse med Sri Lankas myndigheter.

Han sier også at han har møtt Selvarajah Pathmanathan, en tidligere høystående kollega fra LTTE-geriljaen.

Pathmanathan har jobbet sammen med tjenestemenn fra myndighetene på Sri Lanka for å forsøke å få kontakt med medlemmer av den tamilske diasporaen.

LES OGSÅ: LTTEs nye leder pågrepet

Tusenvis av andre tidligere medlemmer av LTTE-geriljaen sitter fortsatt i fangenskap. Hundrevis av dem vil trolig bli stilt for retten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt